European Bistro #8

Igaz, nem készültem el vele a hónap végéig, de nagyon jó úton haladok vele! Már csak a feliratot kell befejeznem a homlokzaton, valamint "beépíteni" a tetőteret, és kicsempézni. Bár a betűknél tegnap már nagyon fájt a szemem, mégsem ment most el a kedvem. Jó volt nézni, hogy ahogy hímeztem az ablakkereteket, szinte térhatásúvá vált a kép. Már csak egy kevés, és egy újabb félbehagyott munkám lesz kész:)


Múlt heti jóságok #5


Y Panni, Peti, kiscsaládom Y gyönyörű meleg, napsütéses napok még mindig Y mandarin Y Panni bújós lett, ölelések, puszik Y sikerült vennünk autósülést venni a Panninak, most már előre néz és csodálja az apját:) Y Agatha Christie játék a molyon, nyomozás, fejtörés Y találkozás Hajnival és a kis Szilivel - felnőtt beszélgetés, bár javarészt a gyerekekről Y Panni szeretetmegnyilvánulása Szili iránt, pár év múlva meglátjuk, mi lesz belőle:)) Hajni remélem nem baj, hogy elloptam a képet:)


European Bistro #7

Tavaly novemberben hagytam abba ennek a képnek a kontúrozását. Azóta hánykolódik a hímzős szekrényemben. Jó lenne, ha épp az egy éves kontúrévfordulóra sikerülne befejezni:) Ha elkészülne, a keretezése lenne a karácsonyi ajándékom a Petitől. Most körülbelül a felénél tartok. Péntek este hímeztem egy kicsit, akkor nagyon nehezen ment, vasárnap viszont eljutottam az ablakokik, amik gyorsan mentek, így egész belelkesültem. Remélem most már a végéig nem hagyom abba.


Elhatároztam, hogy rendet rakok a kreatív cuccaim között, és szeretnék egy kis kreatív sarkot is létrehozni a nappaliban, de erről majd egy későbbi bejegyzésben írok.

Old World Holiday Ornament #1

Végre elkezdtem megvalósítani azt a kismillió tervet, ami a fejemben kavarog. Lesz rá időm gondolom, de erről majd később. 

Nem tudom, írtam-e már, de én sütikiszúró-mániás vagyok. Ahogy jön a karácsony és vele együtt a rengeteg csecsebecse, haszontalan holmi és miegymás, kiéleződnek a sütikiszúró érzékelőim, és legszívesebben mindent megvennék, amit találok. Persze a használatuk csak a linzerkarikákig terjed. Eddig a konyha alsó fiókjában tartottam őket, és Panni már jópár hónapja rájuk akadt. A gond az, hogy van közöttük egészen pici is (kártyaformák - pikk, szív, stb.), amitől megfulladhatna. Régebben egy blogon találtam egy tippet, hogyan lehetne ezeket szépen tárolni, de mivel nem körmöltem le a blog címét, a képet sem szeretném ide kitenni. A lényeg, hogy egy Tecsós üvegdobozban voltak, amilyenekben én is tartom a lisztet és a rizst. A tetején pedig az Old World Holiday karácsonyi díszek egyike volt. Szeretnék én is egy ilyet készíteni. Ilyen dobozról van szó:


Egy hét alatt eddig jutottam:( Sajnos szerintem elátkozott a minta, egyelőre többet bontottam, mint amennyit hímeztem, de egyszer elkészül, az biztos:)


Hétvégére az European bistrot viszem az anyuhoz, mivel más nem lesz ott, kénytelen leszek befejezni a kontúrt:)

Magasságmérők

Még amikor nem is gondoltam gyerkőcökre, már akkor elhatároztam, hogy készíteni fogok nekik magasságmérőt. Miután most belelkesedtem hímzésügyben (bár egyelőre nincs semmi mutatnivalóm), tegnap két iksz között végignéztem jópár magasságmérőt. Kedvencem még nincs, azért szeretnék egyeztetni a Petivel, de ezek azok a mérők, amik megtetszettek:

Micimackósak:







Egyebek:










Csajosak:




Pasisak:



Az én kedvencem Csililing (a csajosak közül a harmadik). Pasisak közül a Verdás tetszik, de én mindig is csajos anyukának képzeltem magam, de ha egyszer mégis fiam lenne, akkor biztos ezt hímezném neki. Az univerzálisak közül nekem a baglyos jön be, szeretem a baglyos kiegészítőket.

Múlt heti jóságok #4


Y egy egész délutánt kaptam (Pannit elvitték a keresztszülők), amikor pihenhettem is volna, de én megcsináltam mindent, amit Panni mellett nem lehet - mindent, ami büdös, hangos vagy sokáig tart - epiláltam, forralókat takarítottam ecettel, virágokat ültettem át és rendeztem el, kiválogattam Panni rucijait, és találtam a szekrényben elbújva egy csomó 9-12 hónapos rucit, amik épp aktuálisak Y happoltam egy újabb könyvet rukkolán: Agatha Christie Bűbájos gyilkosok-át, amit még nem is olvastam Y hogy minden napra volt valami a héten Y hogy Peti azt mondta, szereti olvasni ezeket a jóságokat:) Y Panni megtette az első lépéseit (és mindjárt hatot) - és azóta is futkározik Y a bevásárlóközpontban egy két éves kislány odarohant hozzá és megölelte, Panni pedig visszaölelt és röhögött, annyira aranyosak voltak Y lévai vásár, vásárfia Panninak, Szilinek és Emma unokahúgomnak Y sok napsütés Y sárguló falevelek

Blogajánló

Hajnit nagyon rég óta ismerem, majdnem mint Petit. Talán egy közös csillagász-szilveszterkor találkoztunk először. Nem sokat találkoztunk az előző 8 évben, az éves csillagásztáborok és egy-két csillagász-összeröffenésen kívül, de mindig jól elbeszélgettünk, hisz van egy közös hobbink, a keresztszemezés (és az olvasás, és Róma, ésésés...). Nagyon vicces volt, amikor kb. 6 hetes terhes voltam, Peti elment egy ilyen hétvégére, pironkodva elmondta, hogy babát várunk, ő pedig mindjárt előszedte az ultrahangos felvételeket, hogy ők is:))) Szili 6 héttel idősebb Panninál. Ezután, legalábbis én így érzem, még jobban összebarátkoztunk. Kölcsönösen tartottuk egymásban a lelket az első pár hónapban, amikor még a gombócok picik voltak, és egyikőjük sem igazán bírta a szopizást. Mivel Hajni tapasztaltabb nálam komoly hat héttel, azért néha egyoldalúvá vált a tanácsadás, ezt sajnálom, de próbálom mással bepótítani, ha tudom:)

Mivel az én kölköm egy energiagombóc és nem tudok mellette csinálni semmit, egy idő után nagyon monotonná váltak a napjaim. De aztán jött az ősz, Hajni kedvenc évszaka, és ő úgy feltöltődött és beindult, hogy alig lehet követni. Nekem most ő jelenti a legnagyobb inspirációt. Ha eltunyultam, fáradt vagyok és nincs kedvem semmihez, akkor csak beleolvasgatok kicsit a blogjába (amit szinte minden nap frissít), és rögtön megjön az alkotókedvem. Hihetetlen, mennyi energiája, ötlete van, miközben Szili szintén energiagombóc, és még a háztartásra is van ideje. Ha tudni akarjátok, hogyan és miért csinálja, vagy csak ki akartok zökkenni a monotonitásból, uzsgyi a blogjára:)

Múlt heti jóságok #3


Nem is tudom, mit írjak most, bár jó volt a múlt hetem is:

Y befejeztem az Inferno-t, és muszáj elmennem Firenzébe. Amúgy is Toszkánában van... Y folytatom a Napsütötte Toszkánát, kicsit marad a nyári hangulatom Y mandarin minden mennyiségben Y csodálatos vénasszonyok nyara, egy nagyot sétáltunk vasárnap a családdal, a természetben piknikeztünk, csipkebogyót is szedtem Y befejeztem a tűpárnát, eggyel kevesebb a félkész dolgok száma Y már vannak terveim novemberre Y Váratlan utazás forever, és hogy Panni azalatt alszik, én ebédelek és pihenek egy kicsit Y egy egész zóna (fürdőszoba) teljesítve, hihetetlen mennyi mindent meg lehet csinálni 15 perc alatt Y Peti vett a Guszti-kapszulákhoz tartót, bár így eggyel kevesebb a lehetséges karácsonyi ajándékaim száma Y baba-mama klub Pannival, végre gyerekek között lehetett Y kis családi séta Petivel és Pannival szombat este Y Szemfényvesztők (másodszorra), csak úgy, tunyulva a kanapén, nem csinálni közben semmit

Baby Shamrocks Biscornu #6

Vééégre, egy majdnem egy éves félkész dolgot befejeztem:) Egyúttal egy újabb pipa az októberi listámon. Remélem, tetszeni fog Annának, nekem nagyon bejön a végeredmény. Igaz, hogy nem tettem a közepére gombot, de nekem így jobban tetszik. Meg persze egyszerűbb volt a befejezése is:) Így is megszenvedtem, mert alig lehetett látni a fehér fonalat, ahol össze kellett varrnom a két oldalát, és csak erős nappali fénynél tudtam megcsinálni, de tegnap és ma is sétál a Panni a nagyapival, addig össze tudtam állítani. Ezután jöhet a bisztró.



Kávés muffin

Októberben sok-sok muffint akartam sütni. Miután a héten volt egy kirántotthús-ízű fasírt (kihagytam a hagymát, hehe), édes főzelék és ritkarossz paradicsomleves, képes voltam még bevállalni egy muffint is, és végül kiderült, hogy jó döntés volt - ugyanis legalább ez visszahozta egy picit a kedvemet. Meg amúgy is, rumos is és kávés is, felpörgetett. Hoztam egy receptet.


Hozzávalók: 2 kávéskanál instant kávé, 175 g sima liszt, 2 kiskanál sütőpor, 20 g kakaó, 125 g vaj, 150 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 1 kanál rum.

Délelőtt leöntöttem a kávét 125 ml forró vízzel és hagytam kihűlni. Nem tudom, meddig hűl, nekem van hozzá egy kiskölök, aki alvásig nem hagy foglalkozni ilyenekkel, alváskor meg nem búgatom a mixert. Délután bekapcsoltam a sütőt 175 fokra, összekevertem a leszitált lisztet a sütőporral, kakaóval és vaníliás cukorral. Egy másik edényben habosra kevertem a vajat a porcukorral, majd belekevertem a tojást és a rumot, végül pedig a kávét. Na ebben a pontban ijedtem meg, mivel a szépen kikevert vajam összeugrott a kávétól. De azért beleraktam a száraz keveréket, kikevertem, belepakoltam a kapszlikba, nagyjából a felét fejreállítottam, káromkodtam kettőt-hármat, de csak halkan, mert az egyszemgyerek már pár perce ordítva kapaszkodott a lábamba, és bevágtam a sütőbe 20 percre. A muffint, nem a gyereket. Nade hogy mit vettem ki belőle: gyönyörűen átsült, szép konzisztenciájú, isteni finom muffinokat, amik másnap talán még jobbak voltak. És még a kapszlikból is szépen kijöttek. Próbáljátok ki.

Egy kicsi lány 10. hónapja

Hihetetlen, de lassan gondolkodhatok az első szülinapi tortán:) Panni úgy nől, mint a gomba. A legeslegjobb gyerek a világon, csak néha nyüszi, néha morci, elég akaratos, de így tökéletes:)

A hónap első felében Panni nem mutatott semmi újat, gyakorolta a mászást, jókat játszott. A hónap második felében aztán jött egy ugrás, és megint minden nap meglepett valami újjal.

Először is, a mozgás. Eddig is ügyesen állt fel, ment a bútorok mellett, de most már normálisan rohan, ha kézen vezetjük, egy kézzel is nagyon ügyesen megy. Próbaképpen elengedtem egyszer mindkét kezét, és láss csodát, pár pillanatig egyedül állt. Azóta minden nappal egyre tovább áll egyedül. Ha pedig észreveszi, hogy nem fogom, szép lassan leül, de sohasem huppan le vagy esik el. A hidat, vagy nem is tudom, hogy hivják, az a játék, ami alatt kiskorában játszott, maga előtt tolva megy (pedig azt hittem, már elpakolhatom:)). Állásból leguggol, és úgy marad egy kicsit. Felmászik a lépcsőn is. Miután múlt pénteken ügyesen levágódott az ágyról, próbálom tanítani a helyes ágyleszállásról, egyelőre mindig orral akar nekiindulni, de már látok rajta egy kis fejlődést:)

Sokat utánoz mostanában. Egyre ügyesebben integet, ha meglát egy virágot, hapcizik. Csettintget a nyelvével. Ha valamit el akar érni vagy megkapni, akkor mutogat (egyelőre egész kézzel, nem egy ujjal). Múlt héten még a sikítást is utánozta, azóta is szokott sikkangatni, elég éles hangon, na ez nem annyira jön be nekünk:). Tegnap megmutattam neki, hogy kell fésülködni, azóta mindig megfésül engem a hajkefével. Az ételt már nyújtogatja, hogy  én is kóstoljam meg, a játékokba is gyakran bele kell harapnom. A ne-ne-re általában abbahagyja, amit csinál. A mostani legviccesebb szokása, hogy lefekszik hasra, felnyomja a popóját, és benéz a kanapé vagy a dühöngője alá, ha véletlenül begurult oda a labdája.

Nem valami bújós gyerek, soha nem is volt az. Nem szereti, ha ölelgetik, puszilgatják, de ha olyanja van, szívesen bekapja az ember orrát vagy száját és nyom egy jó kis nyálas puszit. Még mindig csak három foga van alul, de azokat szívesen használja, legfőképpen a Sudocrem-es doboz tetejének levételéhez. Ma sikerült megnéznem az ínyét, jön egy felső foga, már majdnem átvágta az ínyét. De persze nem az első kettő, hanem az egyik mellette lévő. Neki az a kettő úgy néz ki, nem hiányzik:)

Felismeri a játékait, főleg a tigrist, azt húzza-vonja magával. Szeret bújócskázni és mászókergetőzni, focizni, hatalmasakat tud közben vigyorintani. Kirámolja a fiókokat, most Peti szekrényére van rákattanva, abból a boxereket húzza elő - bárki van is vendégségben. Ezen kívül a fürdőszobaszekrény a kedvence, a héten szépen el is pakoltam a tisztítószereket a legfelső polcra - remélem nem fog leszakadni. Kíváncsi vagyok a 11. hónapra:)







Október, ósziahelló!



Júliusban írtam utoljára ilyen bejegyzést, ahol összeírtam a terveimet arra a hónapra. Nyáron annyira nem hiányzott, sok program volt. De most, hogy több időt vagyunk beszorítva a négy fal közé, és sok minden eszembe jut, amit szeretnék megcsinálni, de mivel nem írom fel, mindig elfelejtem, így most gyorsan lejegyzem a terveket:

- befejezni a tűpárnát, Anna unokahúgom jelentkezett érte. Három hét múlva megyünk haza, addigra jó lenne összevarrni.
- kontúrozni a European Bistro-t
- kicsit átrendezni a nappalit, hogy ne legyen ennyire összezsúfolva minden
- rendezkedni a konyhában, hogy már tudjunk az asztalnál enni a kicsivel
- elmenni a baba-mama klubba, gyerekek közé vinni Pannit
- őszi ruhába öltöztetni a blogot
- végre átíratni minden hivatalos cuccnál a nevemet
- csökkenteni a felhalmozott újságaim számát (múlt héten összeraktam hónapok szerint az összes újságomat, októberre 34 jutott, abból 6 Dobré jedlo, amit úgysem fogok szétvagdosni, és 5 Mama a ja, ami kölcsönben van, a többi halmozódott...)
- összeírni a kreatív terveimet ide a blogra, hogy ha "unatkoznék", legyen miből inspirálódni
- több összebújós-teázós-filmnézős estét csinálni, amikor nem hímzek, olvasok, pakolok, vasalok közben
- muffinokat sütni

Van még pár dolog, de megpróbálok a realitás talaján maradni ebben a hónapban:) Októberhez nekem most Adéle zenéje illik, az Inferno után pedig kezembe fogok egy Agatha Christie könyvet, és őszi dekorációk után nézelődöm a Pinteresten és a lakberendezős októberi újságokban.

Múlt heti jóságok #2



Panni egyre ügyesebb, sok mindent tanult múlt héten Y Downton Abbey 3. évada Y újra adják a Váratlan utazást a Story4-en Y Gilmore Girls 2. évada újra Y végre visszajött a hímzős kedvem Y Inferno még mindig Y készen vannak az esküvős képeink, bár még nem láttam őket Y 1 hónapos házasok vagyunk:) Y Dolce Gusto kakaó Y jól sikerült mustáros csirke Y Big Bang Theory Y ragyogó napsütés, bár rettentő hideg, elő is vettem Panninak az átmeneti lábzsákot, jól bebugyoláltam, és hétvégén mindkét nap a teraszon aludt 2-2,5 órát Y azalatt mi hímzőszakkört tartottunk:)

Baby Shamrocks Biscornu #5

Ezt a tűpárnát eredetileg tavaly karácsonyi ajándéknak szántam, Panni születése előtti estén is hímezgettem még, aztán valamikor februárban vettem elő utoljára. Akkor befejeztem a hímzés részét, és már csak a gyöngyözés és az összeállítás maradt el. Utána persze félretettem. De mellette szóljon, hogy mással sem nagyon foglalkoztam azóta:) Ha hétvégére megyünk anyuhoz, akkor mindig viszek magammal valami hímeznivalót, mert anyu is hímez, tegnap pedig, míg Panni aludt délben, Anna unokatestvérem is átjött, és csináltunk egy kis hímzőszakkört:)

A délutáni alvás alatt megcsináltam az első oldal gyöngyözését, este az X-faktor alatt pedig a másik részét. Sajnos nem találtam itthon olyan gombot, amit a közepére tennék, így az összeállítás ma estére marad. Remélem, meglesz, mert már van 4 következő tervem, sőt, 5:)





Sarah Kay #4

Hétfőn átadtam Fanninak a párnát. Sima, egyszerű kis párna lett, de szerintem jól illik a szobája színéhez. Csak akkor, amikor elkezdtem összevarrni, vettem észre, hogy már megint kockás anyagot választottunk, hasonlót, mint amiből a mi párnáink is készültek. Ez van, nekünk a kockás jön be:) Már most várom, hogy valami újba kezdhessek, már azt is tudom, mit fogok készíteni. De előtte valószínűleg befejezem még a bisztró kontúrját.


Múlt heti jóságok #1

Párszor írtam már, hogy eléggé pesszimista alkat vagyok. Mostanában sokan rájöttek azok közül is, akik még nem tudták rólam. Utoljára apóskám mondta nekem pár hete, hogy nem kell mindig a rosszat látnom mindenben. A heti top pedig az volt, amikor Petinek írtam, milyen jó mostanában a kicsivel (múlt héten igazi zen-mami voltam, másfél hete csütörtökön volt egy kirohanásom, majdnem elszöktem, de másnaptól egészen mostanáig szuper minden), biztosan holnapra elromlik. Hát, nem romlott el, sőt. Már másodszor átaludta az éjszakát is. Ma, október elseje révén úgy döntöttem, hogy mostantól minden más lesz, igyekezni is fogok meg minden, erre reggel elfelejtettem feltenni a mosógép csövét a kádra, így feláztattam a fürdőszobát, a wc-t és egy kicsit még a konyhát is. Nem estem kétségbe, sőt! Örültem, hogy az első emeleten lakunk, és alattunk csak a pince van. Örültem, hogy a földön hagytam az összes mosásra váró cuccot, így a víz nagy részét azok felszívták. Örültem, hogy legalább minden négyzetcentiméterét kitakaríthatom a fürdőnek. Örültem, hogy letörölhettem a mosógép hátulját:) Úgyhogy úgy döntöttem, mostantól megint fogom írni a heti jó dolgokat, amit már régen abbahagytam, pedig milyen jó is volt az.


Peti a CERN-ben járt, és Svájcból hozott Panninak egy svájci macis bodyt, nekem egy svájci bögrét és sok-sok Lindt csokit Y már a második pöttyös könyvet tudtam happolni a rukkolán Y Inferno, végre egy könyv, ami megfogott, és egyfolytában csak azt olvasnám Y októberi újságok: Dobré jedlo (jó étel), régi Mama a ja (anya és én), de még mindig aktuális, új magazin, a FitŠtýl Y december elsejétől újra dolgozom Y Agatha Christie életrajza, Peti anyukája megtalálta a könyveik között, antikváriumban láttuk aznap, és emlékezett, hogy az neki megvan Y barátnőm újra sokat blogol - meg amúgy is, köszi, hogy olyan sokat segítesz a Pannival:) Y unokatestvérem is blogol itt-ott:) Y Peti vett egy Dolce Gustot, amire már rég vágytam, bár én csak kakaót iszom Y befejeztem a kispárnát, most jöhet valami új, vagy egy régit befejezek Y sok terv októberre

Na  míg én itt örömködtem, addig nagy robajjal leesett egy jókora darab gipsz a falról, de ma valahogy nem érdekel...
 
christine blogja Blog Design by Ipietoon