Múlt heti jóságok #11

Téli különkiadás:)

Y végre havazott Y hóember(eke)t építeni Pannival, unokatesómmal és apucival Y piros arcocska Y hótól vizes ruhák Y Dumapárbaj Y nachos csípős szósszal Y Miss Marple Y végre nekem is van Édeskönyvem, kiskoromban a mamámnál mindig ebből a könyvből irogattam magamnak a recepteket Y beszereztem a Rend a lelke mindennek című könyvet Y a középiskolás legjobb barátnőmmel újra levelezni, és ott folytatni, ahol abbahagytuk Y rengeteget játszóterezni és sétálni Pannival








Panni 2 éves múlt

Először is mindenkinek kreatívkodásban és olvasásban gazdag új évet szeretnék kívánni!

Egy hónapja és egy napja már, hogy Panni betöltötte a második életévét, így itt az idő írni egy összegzést. Gyorsan átolvastam a másfél éves összegzést, és azt kell mondjam, nem sok minden változott a beszéden kívül. Vagy akkor úgy gondoltam, hogy már biztos lábakon áll, most még biztosabban. Értitek:) Ezalatt a fél év alatt összesen 70 dekát hízott, pedig eszik rendesen. Kicsit szenvedünk most a fogakkal, talán ezért is ez a kis súlygyarapodás. Egy hónapon keresztül minden éjjel fulladozva köhögött, néha addig, míg ki nem hányta az éppen megivott tejcit. Napközben semmi baja nem volt, csak mikor lefektettem aludni, akkor folyott vissza a taknyija. Ezalatt az egy hónap alatt kijött két hátsó őrlőfoga, így már csak kettő maradt hátra. Remélem ezekkel már nem lesz olyan gond. Továbbra is egyszer felkel éjszaka, de egy hete már csak teát kap a tej helyett, így talán le is szokik majd az éjjeli tejről. Ilyenkor átjön hozzánk a nagyágyba, és ott alszik reggel fél 8-8-ig. A gyerekszoba már készen van, még ágyat kell vennünk, aztán lassanként átszoktatjuk a szobájába.

Szerencsére napközben is szépen alszik, sőt, ébresztenem kell. Kicsit nehézkes az elalvás, de fél 2-kor általában már alszik, és 3-ig hagyom is. Jó napirendet állítottunk be már pici korától, fél 8 körül már kezd fáradni, ilyenkor elvisszük fürödni, és 9-fél10 körül már alszik is. 

Az utolsó félév legnagyobb fejlődése a beszéd volt. Már másfél évesen mondott szavakat, és most már rengeteget beszél. Mondatokat is mond, és szépen ragoz is. Néha még én is csodálkozom, amikor egy 6 oldalas verset olvasva a sorok végén mindig megmondja, milyen szó következik. Néha csak úgy magának szavalgat (Niki niki mikulás, szereti agulyás? Nem!!!, Kés, olló, Panni keze nemló). Vannak saját kifejezései, mint a csicsipulcsi (pizsama). Sajnos, ha tehetné, egyfolytában mesét nézne, persze igyekszünk tiltani, illetve inkább elvonni valami játékkal a figyelmét a meséről. Kedvence most a Bogyó és Babóca, Mása, Noddy, Barney, de bármit megnéz, ami rajzolva van. Hiába a tiltás, azért van jó oldala is a mesenézésnek, hisz olyan szavakat mond, mint tandembicikli, száguldás, hárfa, tudja hogy kell dobbantani, sikítani, és még sok mindent, ami nem jut most eszembe. Van jópár aranyköpése is mára, ezeket igyekszem mindig felírni (hisz pl. az első szavára sem emlékszem már, még mindig lelkiismeretfurdalásom van miatta...): 

Én: Igen, a babának van copija. Neked most nem lehet csinálni, mert levágta a néni.
Panni: Óóóó, szegény Panni...

Vagy amikor a mama melléült a kanapé szélére. 
Panni: Mama feneke.
Anyum: Milyen?
Panni: Nagy!!!

Jópár szó ellentetjét is tudja már, ismeri a színeket, a járműveket (eheti kedvence a troji = troli és a villamos). Mostanában szerencsére rákattant a szlovák mesékre is, és abból is tanulgat. A héten voltunk az Oriflame megrendelésért, ami nem messze az elnöki palotától van. Panni beállt a kapuba és elkezdett integetni, hogy Ajoj vojacsik! (ami egyébként Ahoj vojačik, Szia katonácskát jelent). Mivel szeptembertől szlovák oviba megy, sokat kell még tanulnunk. Rengeteg szót ismer szlovákul, érti, ha valamit kérdezek tőle, de ha más beszél hozzá szlovákul, egyáltalán nem reagál...

Továbbra is inkább egyedül szeret játszani, kerüli a gyerekek társaságát, bár Lénát és Fannit, a két idősebb második unokatestvérét imádja és isteníti. Lénával általában birtokba veszik anyu ágyát, és azon trambulinoznak. Trambulinozni egyébként is nagyon jól tud, nagyokat ugrik, felhúzza a lábát, vagy ugrik, leül, és azonnal felpattan. Már jó fél éve bukfencezni is tud.

December elején lenyirattam a haját, mert hátul már nagyon össze volt fűlve, és olyan fura volt már a hajszál szerkezete. Olyan fiús lett, hogy azon nyomban bejelentettem fülbevaló belövetésére. Most már megint kislány:)

Szerencsére egyáltalán nem hisztis gyerek. Persze, néha neki is vannak nyűgyösebb napjai, de én mindig azt vallom, hogy a gyerek csak azt utánozza, amit otthon lát. Ha mi nyugodtan viszonyulunk hozzá, ő sem lesz hisztis. Igen, néha én is elfáradok és letorkolom, ilyenkor aztán én is kapok tőle egy-két pofont, de egyébként csudanyugis gyerek...

Nnna végülis elég sok közlendőm lett, most jöjjön pár kép a szülinaposról:)


Remélem nem botránkoztok meg, ez csak egy átlagos nap:)

A Bogyós életem harmadik tortája, abból kettőt Panninak készítettem...








 
christine blogja Blog Design by Ipietoon