Montessori játékok

Régebben készítettem már Panninak fejlesztő játékot, és úgy gondoltam, vagyok olyan kreatív, hogy egy rakás új játékot és elfoglaltságot ki tudjak neki találni, de éppen tegnap kattantam rá egy szlovák anyuka blogjára, aki naponta új dolgokat készít elő a kisfiának. Kicsit letörtem, na...

De nem is erről akartam ma írni. Körülbelül két hónapja egy babamama fórumon bejelentkeztem egy csoportba, ahol 13 másik anyukával együtt játékokat készítettünk a gyerkőceinknek (2-3 év közöttiek). Az első hetekben mindenki bemutatott négy-öt játékot, amit el tudna készíteni, majd szavaztunk, kinek mi tetszene, végül a két legtöbb szavazatot kapottat elkészítettük. Szinte egész augusztusban ezzel foglalkoztam, végülis 28 darab játékot kellett megcsinálnom. 

Az én ajánlottaim közül ez a két játék került ki győztesen:

TANGRAM
Ez egy kínai kirakós játék - türelemjáték, ami még i.e. 8. és 4. század között keletkezett. 7 mértani alakzatot - egy négyzetet, egy parallelogrammát és öt különböző méretű derékszögű háromszöget tartalmaz. Ezekből az alakzatokból kell a gyerekeknek a kártyákon látható figurákat kirakniuk. A tangram "táblát" ezen az oldalon találtam, de én szerkesztettem meg arra a méretre, ami szerintem ezekbe a kis kezekbe megfelel. A kártyákat a fórumról mentettem le. Rengeteg kirakási mód van, én állatkákat és egyszerű alakzatokat választottam. Az alakzatokat dekorgumiból készítettem, a kártyák pedig laminálva vannak. Miután Peti kiszámolta, mennyibe kerülne a laminálás, inkább vett egy laminálógépet:) Rengeteget segített, vágta az alakzatokat, nyirbálta a kártyákat, és laminált is. És persze bosszankodott, hogy mibe mentem bele:) A kész tangram:




KATICA
Itt a gyerkőcök feladata az, hogy a pompomokat a kártya szerint helyezzék a megfelelő lukacskákba. A katicák dekorgumiból készültek. A lyukakat először szárazzipsszel (tépőzár?) akartam csinálni, de úgy gyorsan tönkremennének a pompomok, így inkább kivagdostam a lyukakat. Nem a legszebbek, de Panninak már messziről is tetszett a katica, persze még nem kapta meg:)




Tegnap postára adtam a csomagot a 28 játékkal. Most már csak meg kell várni, míg a többi anyuka is eljuttatja egyiküknek a saját kis csomagját, ő szétválogatja, és remélhetőleg augusztus közepén megérkezik hozzánk a csomag Panni 27 új fejlesztő játékával (a szervező anyukának csak egy játékot szavaztunk meg). Kíváncsi vagyok, vajon tetszeni fognak-e a játékok a gyerekeknek. De abban biztos vagyok, hogy jó tapasztalat volt ugyan ez a "cserebere", de többet inkább nem szeretném csinálni. Inkább készítek többfajta játékot a saját gyerekeimnek:)

Dimensions: Sheltered #1

Ez az év úgy látom, nem igazán kedvez a blogolásnak, pedig azért igyekszem hímezgetni, de valahogy sosem haladok annyira, hogy értelme legyen róla blogolni. Pedig már nagyon hiányzik, és ötletem is lenne, de ritkán van kedvem csak úgy internetezni. Ma is csak egy kis részét mutatom a hímzésnek, amit mostanában készítek. Petinek nagyon tetszenek a fehér tigrisek, nekem pedig a Dimensions készletek, így közös megállapodás volt ez a kép. Nagyon szeretem hímezni, bár elég szürkések a színek, nem unalmas, és jól is haladok vele. Ez itt már az apuka- (anyuka-?) és a kistigris egy-egy lába. Világoskék aidára hímzem, hogy annyira ne olvadjon bele a fehér tigris a háttérbe. Sajnos valószínűleg félre kell tennem egy kicsit ezt a képet, mert a nagynéném szombaton megkért, hogy az ő unokájának is készítsem el karácsonyra a macis Dimensions képet, annyira tetszik nekik. Elő kell vennem a villámtűimet, az biztos.


 
christine blogja Blog Design by Ipietoon