Ilyen volt 2015 szeptembere


Ez a szeptember nagyon hamar eltelt... Sok minden történt, rengeteget jártam dokihoz, Panni sokat nyaralt nélkülem, és ezeken a "szabadnapokon" sok mindennel tudtam végezni. A szeptemberi terveim közül is sikerült egy-két dolgot véghezvinnem. Befejeztem pl. a Tűzpróbát, megnéztük moziban is. A másik könyvhöz végülis nem volt kedvem, de jött más:) Megszakítások nélkül (csupán egy-két pisiszünettel) megnéztük a Kingsmen című filmet, ami leginkább egy kémparódiára hajazott. Őszi dekorációt készítettem Panni szobájába, és még mamamacit is befejeztem. Az előszoba helyett sikerült kiglancolnom a nappalit.

Úgy gondoltam, hogy a heti boldogságmorzsák helyett inkább havonta fogom összeszedni azokat az örömteli pillanatokat, amiket átéltünk, megspékelve pár kedvenc bloggal vagy blogbejegyzéssel, amikre az adott hónapban bukkantam. Ezek voltak a szeptemberi KEDVENCEK:
  • a legfontosabb dolog, ami ebben a hónapban történt - a rengeteg dokihozjárás és idegeskedés után -, hogy megtudtuk, a babával minden rendben, a doki szerint nincs olyan probléma, ami aggodalomra adhat okot:) Kislányt szerettünk volna, de úgy alakult, hogy megjelent valami kislányra nem jellemző dolog az ultrahangon, ráadásul XY, tehát kisfiunk lesz:) természetesen nagyon örülünk neki. Pár hónapig rózsaszínben fog járni, de majd nem mondjuk el neki...
  • szeptember elsején megszületett barátnőm kisfia, Ábel
  • a második házassági évfordulónk, Petitől egy gyönyörű orchideát kaptam, én pedig végre elkészítettem az esküvői albumunkat
  • rengeteg takarítás, a ruhásszekrényem végre fellélegzett (a sok felesleges holmi pedig bekerült a kiságyba...)
  • Panni mostanában nagyon szeret segíteni, takarít, tükröt, tv-t mos, kavargatja az ételt, húst paníroz, nokedlitésztát készít
  • végre megszabadultunk az utolsó tyúkszemtől is Panni lábujján, volt rajta vagy 4, épp ma, szeptember utolsó napján esett le az utolsó
  • jól megy a leszoktatás a dudiról, már csak alváskor (este) van rá szüksége, napközben nem is hiányolja nagyon. Kaptunk helyette egy rettentő aktív gyereket, aki 11-12 órán keresztül pörög, mint az állat
  • voltunk egy remek lagzin is
  • barátnőmtől a tavalyi évi könyvelésért 3 szuper könyvet kaptam, két Lucy Maud Montgomeryt és egy 5 évre szóló naplót, amiben minden napra van egy kérdés, amit jövőre (és 5 év múlva) ugyanúgy megválaszolok, így 5 év múlva látom majd, hogy változott az életem, a gondolkodásom, a terveim, vágyaim
  • az első finom, lédús mandarin ebben az évben
  • lecseréltük a meseprogramokat tv paprikára és lakberendezős programra, így akár egész nap csorgathatnám a nyálamat a tv-t bámulva, ha lenne rá időm
  • kedden, miután eljöttünk Panni után a nyaralása végén, altatáskor azt mondta, "Örülök, hogy már itt vagy, anyuci"
Felfedeztem három remek blogot, az egyik a Rupáner-konyha, ami tele van rengeteg remek, egyszerűnek tűnő, nagyszerű, mégis hétköznapi recepttel. Amikor a végéről kezdtem olvasni a blogot és elmenteni a remek recepteket, rájöttem, hogy már egy éve az ő receptje szerint sütöm a kakaós csigát, ami mindig szuperul sikerül. Ez a blogbejegyzése az ovikezdésről pedig a kedvencem lett, szó szerint leírta, amit én gondolok most, amin most épp átmegyünk.

A következő a Gyerekzsivaj című blog, ami természetesen a gyereknevelésről szól, tele rengeteg hasznos információval, ötlettel, tippel a gyerekekkel, háztartással és magunkkal, anyákkal kapcsolatban is. Fel lehet iratkozni egy hírlevélre is, aminek a témája Hogyan cselezd ki válogatós gyermekedet? hasznosnak tűnik:)

Végezetül pedig a Habfürdő című blog, egy blog testnek és léleknek:)

Remélem egy hónap múlva ugyanígy sikerül összeszedni a kedvenceket. Jó kis hónap volt ez.

Őszi dekorációnk

A múlt heti csajos délutánunkon úgy gondoltam, sok volt már a hímzésből (bár a héten nem hímeztem, alig láttam ki esténként a fejemből... Kicsit nehéz egy hiperaktív gyereket leszoktatni a dudiról, akinek addig a dudi és csicsimaci kettőse jelentette a pihenőket a nap folyamán - így visszagondolva a duditlanság előtt nem is volt pörgős a gyerek:), így végre nekiálltam egy kis őszi dekorációnak a gyerekszobába.

Még két hete vettem őszies színű (narancs, bordó, barna) vastagabb filcet, valamint egy kész sárkányt és két baglyocskát szintén filcből. A levelek mintáját a pinterestről vettem - felt leaves pattern címszó alatt rengeteg sablont dob ki -, körberajzoltam és kivágtam őket a csajos estén. Másnap Pannival felfűztük őket cérnára, jobban mondva én fűztem, ő pedig az egyik kreatív fiókomban turkált kincsek után kutatva, és felgombostűztem őket a függönyre. Panni ámuldozott rajta kb. 3 percet, azóta csak én nézem meg itt-ott:)


Valaki épp lopkodja a leveleket...


Könyvek, melyeket várok #1

Tegnap, miközben a Halálparancs megjelenési idejét kerestem, végigböngésztem az Alexandra oldalát, milyen könyvek jelennek meg az elkövetkezendő egy-két hónapban. Találtam jópár érdekes könyvet, gyorsan fel is tettem őket a moly-os kívánságlistámra, és úgy döntöttem, hogy ezentúl itt is vezetni fogom, milyen könyvekre figyeltem fel mostanában. Így könnyebb nekem ajándékot is választani:) Ősszel ezek a megjelenések birizgálják a fantáziámat:


Várható megjelenés: 2015.10.2.
Az Útvesztő-trilógia előzménykötete. 
Az Útvesztő mindhárom kötetét megvettük, szeptemberben fejeztem be a második részt, és ma voltunk moziban is a Tűzpróbán. Nekem jobban tetszett filmen a második rész, bár nagyrészt csak a neveket hagyták meg, szinte az egész forgatókönyvet átírták.
Fülszöveg:

Mielőtt megalakult a VESZETT, mielőtt létrejött a Tisztás, mielőtt Thomas belépett az Útvesztőbe, napkitörések sora érte a Földet, és szörnyű betegséggel fertőzte meg az emberiséget. A bolygó lakóinak nagy része odaveszett. Aki megbetegedett, annak lassanként elborult az elméje, és előbb-utóbb tomboló véglénnyé vált. Mark és Trina a túlélők kis csoportjához tartozik. Mindennap az életben maradásért küzdenek, az élelmükért, a nyugalmukért. A természet lassan mintha már az újjáéledés jeleit mutatná a napkitörések után, amikor egy napon különös légi jármű - egy Berg - jelenik meg az erdő fölött. A Bergről a kitörés vírusával fertőzött lövedékekkel kezdik lőni a csoportot.

Ismét menekülniük kell - de vajon ki az ellenség? Fertőzöttek és immúnisok egyaránt veszélyben vannak. Vajon az emberiség teljes kiirtása a cél? Ki akarja a pusztulásukat? Létezik kiút ebből a borzalomból?




Várható megjelenés: 2015.9.30.
Nem tudom miért, de az utóbbi egy-két évben szeretek életmód- és önsegítő könyveket olvasni. Folyamatosan keresem magamat, és próbálok beindítani valamit az életben, amit nagyon szeretnék, de nem tudom, hol kezdjem...
Fülszöveg:
- Szeretnék rászokni a rendszeres testmozgásra, de nem tudok, és ez nagyon bosszant.

- Olyan jó lenne egészségesebb ételeket enni, de imádom a gyorsételeket!
- Többet akarok aludni, hogy kipihentebb és energikusabb legyek, de csak késő este jut idő magamra.- Kevesebbet kellene innom, de olyan nehéz megállni, ha társaságban vagyok.- Több időt szeretnék tölteni a családommal és a barátokkal a folytonos munka helyett.
Hogyan javíthatunk életünkön a szokásaink megváltoztatásával?
Erre ad választ Gretchen Rubin könnyed humorú, ám rendkívül alapos, tudományos kutatásokon és rengeteg személyes megfigyelésen alapuló könyve. Gretchen a könyvben 21 szokásformálási stratégiát mutat be részletesen, amelyek segítségével akkor is megváltoztathatjuk az életünket alapjaiban meghatározó rossz szokásokat, ha korábban már belebuktunk egy-egy ilyen kísérletbe.
A könyv segítségével választ kaphatunk a következő kérdésekre:
- Ha valamit szeretek csinálni, mégis miért esik olyan nehezemre rendszeressé tenni?- Néha egyetlen nap alatt megszabadulok egy rossz szokásomtól, máskor meg sehogy sem sikerül, bármennyire próbálkozom is. Miért?- A diéta után miért ugranak vissza rám a leadott kilók - vagy még annál is több?- Hogy tudom megtartani a kialakított jó szokásokat?- Miért van időm mindenki másra saját magamon kívül?

Agatha Christie: A szárnyak szava

Megjelenés: 2015.9.10.
Ehhez nincs mit hozzáfűznöm:)
Fülszöveg:
"Új oldaláról ismerhetjük meg a krimi királynőjét ebben a kötetben - ugyanis Agatha Christie természetfölötti novelláiból állítottunk össze egy csokrot.

Mit szeretne a bársonyruhás baba, amit a szabóműhelyben soha nem ott találnak reggel, ahol este hagyták? Miért nézi cigánynak Dickie Carpenter az elbűvölő, aranyhajú Alistair Haworthöt?
A sorsával elégedett milliomost megszólítják a szárnyak; szavuk elől tényleg nincs menekvés? Olvashatunk még klasszikus kísértettörténetet és szellemidézést, s az egyik elbeszélés a fekete mágia titkait tárja fel.Mindenki, aki kedveli a józan ésszel megmagyarázhatatlan, borzongatóan sejtelmes történeteket, élvezettel forgathatja a kötetet." (a Kiadó)


Várható megjelenés: 2015.9.28.
Nagyon szeretem Anna Gavalda könyveit, bár már régen olvastam tőle. Most, hogy láttam, hogy megjelent egy új könyve, megint kedvet kaptam hozzá.
Fülszöveg:
Anna Gavalda a rejtőzködőknek ajánlja ezt a regényét. "A láthatatlanság harcosainak", akik a társadalom peremére kerültek, és "reggeltől estig levegő után kapkodnak", ha nagy küzdelmek árán mégis meg szeretnék valósítani önmagukat. Egyik főhősét Francknak hívják - mert a fiú anyja imádta Franck Alamo énekest. A másikat Billie-nek - mert a lány anyja rajongott Michael Jacksonért és a Billie Jeanért. Vagyis két külön világból érkező fiatal találkozik, akik mégis megértik egymás szenvedéseit: Franck a homoszexualitása miatt kerül kényelmetlen helyzetekbe, Billie a katasztrofális gyerekkora emlékeitől próbál megszabadulni. Anna Gavalda a rá jellemző lélektani érzékenységgel mutatja meg humorral és olvasmányosan, hogy hogyan lehet a folytonos kudarcok ellenére továbblépni, sőt napról napra megküzdve önmagunkkal és a lehúzó közeggel akár még kiteljesedni is. Lélekmelengető módon mutatja be, hogy milyen sokat tud segíteni az együttérzés.

Várható megjelenés: 2015.10.15.
Színezők:)


Őszi gyerekszoba-dekorációk

Bár már nagyjából tudom, milyen dekorációt készítek Panni szobájába/ablakába idén ősszel, gondoltam megmutatom, milyen ötleteket találtam a Pinteresten. Valószínűleg egy-kettőt még ezekből is megvalósítok, nagyon tetszenek pl. a papírból kivágott almák és levelek (angolul paper cutting név alatt lehet keresni). Színespapírok előkészítve, vastag filcek megvéve, levélkék kinyomtatva, az ablak még piszkos, de jövő héten nekiállunk alkotni.









A row of love #2.2

Szeptember 17-e van, a 131. hónapfordulónkat ünnepeljük épp, kint 30 fok van, és a napfény szinte kiveri a biztosítékot... Én itthon ülök egymagamban, és rettentően hiányzik a törpe, de ki kell használnom az időt, mert ez volt talán egy ideig az utolsó ilyen külön töltött hét. Szekrényem rendbeszedve, alig maradt benne ruha, konyha majdnem kirittyentve. Azért van még mit csinálnom...

Azért hímeztem is jó sokat. A terveimhez képest nagyon jól haladok, kész lettem egy újabb macival. Na nem az egészet 3 nap alatt hímeztem, esténként szinte minden nap elővettem. Kicsit most meguntam a hímzést, úgyhogy pár napig inkább valami más elfoglaltságot találok magamnak. De azért örülök, hogy ilyen jól haladok, nagyon szeretném azt a komódot a kreatív cuccaimnak, amit a kép árából vennék...



Helló szeptember!


Én nagyon szeretem az őszt. Főleg az olyan őszt, amikor a leveleknek van idejük megsárgulni, megbarnulni, majd szépen lassan lehullani. Amikor lehet ugrálni a ropogós avarban, és Pannival gesztenyét gyűjteni. Amikor egész nap esik az eső, már fel kell gyújtani délután a villanyt, hogy lássunk is valamit, és amikor kicsit alábbhagy az eső, kimehetünk a ház elé esőkabátban és gumicsizmában tócsákban ugrálni. Amikor az eső kopogtató hangja az ablakpárkányon altat el este, és már fülig be kell takarózni, hogy ne fázzunk, de az ablakot még mindig nem csukom be, hogy jöjjön egy kis friss levegő a lakásba, hisz hosszú két hónapig alig volt ebben részünk... Szeretek a pinteresten őszi hangulatú képeket nézegetni, és őszi hangulatú könyveket olvasni. Lehet ajánlani is:)

Végre vége ennek a hosszú, túlságosan forró nyárnak. Ha nem lennék terhes (de szerencsére az vagyok), akkor valószínűleg jobban bírtam volna ezt a nyarat, és most nem lennék depis az unalomtól egy nagy városban... Remélem ősszel fordul egy kicsit a kocka, és Pannit is rá lehet majd bírni arra, hogy kicsit kimozduljunk, mert neki sem volt kedve csinálni egész nap semmit, és a négy fal között elég kiábrándító volt ez a nyár. De haladjunk.

Szeptember szerintem gyorsan el fog telni. 7-én lesz a második házassági évfordulónk, az ajándékommal már kész vagyok, valószínűleg meghitt évfordulós vacsora most sem lesz, talán pár év múlva:) Jövő szombaton esküvőre, lagziba megyünk Panni nélkül, addig pedig imádkoznom kell, hogy beleférjek még a ruhába. Sógornőmtől kaptam kölcsön (kösziköszikösziiii!!!), tegnap felpróbáltam, és hát mit mondjak, éppenhogy beleférek:D De nagyon szép, és helyes pocakom van benne. Szóval muszáj, legfeljebb majd nem eszek vagy mi. Tornázok. Najó, egyik sem. Lutri lesz. Panni aztán egész héten a nagyszülőknél marad, mi pedig jövünk vissza Pozsonyba, mert maratoni orvoshozjárás kezdődik. Hétfőn nagy ultrahangra megyünk, ahol kivizsgálják a pocaklakó összes porcikáját, és végre megtudhatjuk, Zsófi-e, vagy... Zsófi:) Vagy Petike lesz csupa rózsaszín ruhában... Kedd ünnep, de ha jó idő lesz, akkor elvonatozunk Bécsbe egy kicsit, ha nem, akkor Parndorfba megyünk autóval. Szerdán genetikára kell mennem az amniocentézis eredményeiért (bizony, sajnos nagyon rosszak lettek a véreredményeim, így múlt szerdán magzatvíz-vételre kellett mennem, amitől nagyon féltem. Csak ez a három hét várakozási idő nagyon kemény, de szerintem (remélem) nem lehet baj a picurral, hisz szétrúgja az oldalamat (a Down-szindróma negatív lett szerencsére). Csütörtökön pedig kivizsgálásra kell mennem. Szerintem ha kedd nem lenne ünnep, még a terheléses cukorvizsgálatra is el kéne mennem, hisz már abban a hétben leszek, amikor azt csinálják. Úgyhogy gondolom az is meglesz szeptember végéig...

Szeptemberben szeretnék:

  • befejezni két könyvet az elkezdettek közül - májusban annyi sok jó könyvem lett egyszerre (a könyvolvasó a világ legeslegjobb ajándéka szerintem), hogy egyszerűen nem tudtam eldönteni, mit olvassak, így 10 könyvbe is belekezdtem... Szeptemberben a Tűzpróbát és az Utazás a végtelenbe (Hawking és felesége kapcsolatáról) című könyvet tűztem ki célomul
  • megnézni egy-két új filmet, elsősorban a Gone Girl-öt (Holtodiglan, nyáron olvastam a könyvet), csak úgy, pattogatott kukoricával, teával, hímzés nélkül, leoltott villannyal...
  • kihímezni a második macit, hogy karácsonyra elkészüljek
  • elkészíteni az ajándékot Ábelnak, barátnőm kisfiának, aki szeptember 1-jén született
  • befejezni a Gilmore Girls második évadát, amit csak akkor tudok nézni, ha se Panni, se Peti nincs itthon
  • szeptember mindig egy új kezdet számomra, és most azzal szeretném kezdeni, hogy megszabadulok az összes felesleges kacattól, amit pár éve felhalmoztunk/-tam... és mivel ismerem a Panni melletti lehetőségeimet, már annak is örülni fogok, ha szeptemberben végzek az előszobával
  • végre kiolvasni és kidobni a szeptemberi újságaimat
  • kreatívkodni Pannival, pl. levelekből állatkákat készíteni, levelekkel festeni
  • őszi dekorációt készíteni Panni ablakára - ehhez az is kell, hogy megmossam az ablakot végre...
  • elkezdeni szlovákozni Pannival - folyamatban
Remélem, sok mindent sikerül majd ezek közül véghez vinnünk. Mindemellett szeretnék majd többet blogolni, sok ötletem is van, sikerülnie kell...

Második házassági évfordulónkra

Szeptember 7.-én ünnepeljük a második házassági évfordulónkat, és mivel a második évre papír ajándékot szokás adni (nem mintha betartanám, de nyáron olvastam a Holtodiglan című könyvet, és ezek az amerikai évfordulós szokások nagyon megmaradtak bennem, többek közt:), úgy gondoltam, épp itt az ideje, hogy elkészítsem az esküvős albumunkat. Azt azért tudni kell rólam, hogy szeretek halogatni, két éve nagyon sok papíron, szerződésen még mindig nem írattam át a nevemet, csak azokon, amin muszáj volt. Panni születésekor a kórházi csomagot is az utolsó pillanatokban raktam össze... De hát két év még nem olyan hosszú idő, nem?

Úgy alakult, hogy múlt héten Panni nélkül maradtunk, ő a nagyszüleinél "nyaralt". Így pénteken (persze, az utolsó nap...) nekiültem, és kiválogattam a majd 400 képből azt a 144-et, ami belefért az albumba. 3 óra alatt sikerült kiválogatnom, feltöltenem, megvágnom és elküldenem a képeket. Hétfőn már jött is az e-mail, hogy mehetünk a képekért. Sajnos Peti sokáig dolgozott a héten, így csak tegnap tudott elmenni értük, de már itt vannak, és már albumba is rendeztem őket. A fotóalbumot még esküvőre kaptuk Peti nagynénjétől és unokatestvéreitől.






És itt pár kulisszatitok, vicces kép és kedvenc az esküvőről:

Jött a foga:)

Egy menyasszony is megéhezik...


Most júniusban neki is bekötötték azért a fejét:)

Ezek pedig az évfordulók elnevezései, mi még nem járunk messze, de végigcsináljuk!:)


1. évforduló: pamutlakodalom

2. évforduló: papírlakodalom
3. évforduló: bőrlakodalom
5. évforduló: falakodalom
7. évforduló: gyapjúlakodalom
10. évforduló: ónlakodalom
15. évforduló: porcelánlakodalom
20. évforduló: kristálylakodalom
25. évforduló: ezüstlakodalom 
30. évforduló: gyöngylakodalom
40. évforduló: rubinlakodalom
50. évforduló: aranylakodalom
60. évforduló: gyémántlakodalom
70. évforduló: platinalakodalom


Boldog második évfordulót férjecském, és még legalább 30-szor ennyit:)
 
christine blogja Blog Design by Ipietoon