Hímzett húsvéti tojás #3

Húsvét vasárnap elkészítettem a tojást. Sajnos nem úgy sikerült, mint ahogy elképzeltem, jó is, hogy ilyen rossz a fénykép minősége:) Ugye kivágtam a négy hímzést, de amikor felragasztottam a tojásra, akkor vettem észre, hogy nem fedi az egészet, és ezen sajnos a szalag sem segített. Sokat gondolkodtam, hogy feladom az egészet, az ilyen pici dolgok, hímzés aplikációk nem az én világom, de Peti mondta, hogy csináljak még egyet, úgyhogy később megpróbálom.


Peti 2 hónapos

... volt tegnap. Repül az idő:)

Tudom, nem szabad gyerekeket összehasonlítgatni, de jó olvasgatni hónapról hónapra azt, amit Panniról írtam, és nézni a régi képeket. Külsőleg nagyon hasonlítanak egymásra, bármelyik kép akár Petiről is készülhetett volna. Annyi a különbség, hogy Petinek azért sokkal fiúsabbak a vonásai, Panninak sokkal teltebb az alsó ajka, Peti pedig Pannihoz képest hatalmas baba. 

Két hete az ellenőrzésen 57,5 centi volt, 5250 gramm volt, pár napja már 5,9 kilónak mértük. Ennivaló hurkái vannak a lábain. Imád enni, eddig nagyon ritkán hagyott tejet az üvegben. Éjjel általában kétszer kel enni. A szopizást kb. 4 hetes korában teljesen feladta. Hiába próbálgatom még akár most is, egyszerűen elutasítja a ciciket. A legtöbbet használt dolog így most a mellszívó. Tejem még szerencsére van, kétszer szoktunk egy nap tápszerrel pótolni (bár egyszer elég lenne, de tápszertől egy fokkal jobban alszik éjjel, így az esti, és az első éjjeli etetés tápszerrel történik). Az elején még nagyon stresszeltem az anyatej miatt, de most már elfogadtam, hogy ez a helyzet, így is örülök, hogy Peti jóval több anyatejet kap, mint annak idején Panni. Amíg lesz, lesz, amennyit pótolni kell, pótoljuk. Igaz, hogy megterhelő 3 óránként lefejni a tejet, Panni is, Peti is nyűgösködik azalatt, de már egyre gyorsabban megy, és ez sem fog örökké tartani...

Nagy szemeket meresztget a mi ételünkre, annál is inkább, hogy Panni szeret vele mindent megszagoltatni:) Csodálom, hogy még nem kapott dührohamot amiatt, hogy nem kóstolhatja meg az ételt:)


Pannival összehasonlítva ő még nem nagyon tartja meg magát, van, hogy jócskán lefejeli a kulcscsontomat. Igyekezik ő, de még semmivel sincs elkésve. Hason fekve egy ideig megtartja a fejét, és a lábait is felemeli. Ha kézen fogjuk, felhúzza magát akár álló helyzetbe is, és megtartja a súlyát. Kezecskéi még mindig ökölbe vannak szorítva szorosan maga mellett, de már igyekezik visszadugni a szájába a dudit. Egyébként mozgékony gyerek, sokat rugdalózik.

A hónap legnagyobb történése persze a mosoly volt:) Nagyokat tud nevetni, és szépen el lehet vele "beszélgetni", főleg azt szereti, ha babahangon szólunk hozzá, vagy ismételjük, amit ő "mond". Szemével követi a tárgyakat, engem messziről is kipécéz magának. Főleg, ha nem vagyok ott... Múlt héten, amikor egyedül voltunk és bealudt a hintájában, kirohantam elvégezni valamit. Ha egy miliméterre nyitva volt a szeme alvás közben, akkor tuti rájött, hogy nem vagyok ott, és nyomban fel is kelt...



Alvásban is hasonlít Pannira, 10-20 perces durmolásokat csap. Csak akkor alszik többet, ha babakocsiban van a friss levegőn. Viszont este viszonylag könnyen elalszik, szerencsére nem kell ringatni, riszálni, elég, ha ott vagyunk mellette.


Úgy vettem észre, Pannival imádják egymást. Peti szeret Panni mellett feküdni reggelente, míg lefejem a tejet, együtt nézik a mesét. Mindig felderül az arca, ha Panni mutat neki valami új játékot, vagy csak épp odafordul hozzá és mond neki valamit. Pelenkázás után sokáig nézetegi, ahogy Panni ugrál vagy bukfencezik az ágyon. Szeretnek együtt is fürödni (már alig fér bele a kiskádba...) egészen addig, míg Panni túlzásba nem viszi a mosdatást, és már az arcára folyatja a vizet:)


Kiváncsian várom a következő hónapot, mi újat hoz nekünk. Egyébként van még valaki, aki ennyire keveri a gyerekei nevét, mint én? Mindig azt mondom, még jó, hogy csak két gyerekem van...

Csokis-málnás keksz

A héten hármasban vagyunk itthon, Panni a nagyszülőknél "nyaral" Léván. Anita sógornőm, a gyerkőcök keresztanyja többször volt itt a héten Petit pesztrálni, így az egyik szabad félórámban nekiálltam sütni. Szeretek gasztroblogokat böngészni, de amit eddig kipróbáltam, még sosem sikerült igazán. Vagy nem úgy nézett ki a végeredmény, ahogy a blogon volt, vagy az ízvilág nem jött be egyáltalán. Na de ez a süti!!! Isteni lett (szerintem). Édes ízéhez remekül passzol a savanykás málna. Biztos elkészítem többször is. A receptet innen hoztam, de mivel szlovák az oldal, le is fordítom nektek, mert muszáj egyszer kipróbálni!



Hozzávalók:
1 1/4 bögre sima liszt
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
1/4 bögre holland kakaópor
1/2 bögre barna cukor
1/2 bögre puha vaj (kb. 113 g)
1 tojás
1 teáskanál vaníliakivonat (én egy csomag vaníliás cukrot tettem bele)
1/4 bögre aprított tejcsoki
1/4 bögre aprított fehér csoki (én fél bögre csokimikulást használtam:)
1/2 bögre fagyasztott málna (nem kell felolvasztani)

Először habosra kevertem a vajat a cukorral (ill. akartam volna, vagy rövid ideig kevertem, vagy nem volt elég puha a vaj, mert nekem az egész massza tömör volt, alig bírtam beleforgatni a málnát, de sebaj, mert az ízén és a süti állagán ez egyáltalán nem rontott), majd belekevertem a tojást és a vaníliás cukrot is. Fokozatosan hozzáadtam a lisztet, amit összekevertem a sóval, szódabikarbónával és kakaóporral. Kanállal hozzákevertem a csokit és a málnát is, majd kis golyókat formáztam, amiket sütőpapírral bélelt tepsire raktam. 15 percre betettem a hűtőbe, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem kb. 10-12 percig. Közben véletlenül kimostam a fürdőszoba szőnyegét, mert elfelejtettem a mosógép csövét a kádra akasztani (ugye nincs itthon Panni, nem volt, aki szóljon, anya, a csőőő!), de ez már nem a recept része, nektek nem kell követni...

Egy kicsit Panniról (is)

Panni eléggé háttérbe szorult mostanában, persze csak itt a blogon. Úgy érzem, illene szólnom róla is pár szót:)

Már 3 éves és 3,5 hónapos a nagylány. Szó szerint nagylány, bár kilóban 16 körül jár most (ami nem tudom, sok-e), viszont 103 centi, és olyan "fogdmeg" gyerek, vaskos lábai és kezei vannak, formás segge, olyan harapnivaló az egész gyerek. Kedvenc kajája a kirántott csirkemell krupmlipürével vagy rizzsel, nem csoda, hogy ilyen jó húsban van. Egyébként elég válogatós, a kenyeret nem eszi meg, a rávaló kencéket még inkább nem, csak a balonyi sült bagett meleg puha belsejét hajlandó megenni felvágottal, esetleg még a bundáskenyeret, ha olyan kedve van. Kevés az az ételfajta, amit megeszik. Édesből pl. alig valamit, esetleg a túrógombócot és a házi tésztát kakaóval, a többi szintén hangulattól függ.

Peti érkezésével egy kicsit mintha ő is visszafejlődött volna. Jó ideje nem iszik már tejet éjjel, de mostanában van, hogy kétszer is felkel, és hisztizik, míg nem kapja meg az adagját. Most, hogy Léván van, megint nem eszik éjjel, tehát biztos, hogy ez a kistesó miatt van. Így persze mi sem alszunk sokat, Peti kétszer kel, Panni jó esetben egyszer, és hozzá még a két alkalom, amikor visszajön közénk a nagy ágyba:)

Sajnos imád öltözködni... Jó ideig meg lehet vele egyezni, hogy max. 5-ször öltözhet át egy nap, mert különben este nem jön a dudisnéni, és hogy a szekrényébe egyedül nem nyúlhat be (azért fárasztó volt napi 5-10-szer összerakni a ruháit), aztán egy nap valahogy "átcsap" neki, és kezdhetünk mindent elölről. Remélem, egyszer elmúlik ez az állapot. De azért ennek van jó oldala is, nem láttam még olyan 3 évest, aki ilyen szinten felöltözködik, mint ő. Már csak az alsó trikót nem tűri be rendesen, és a zokni/harisnya sarka néha elöl van, de már a cipzárral sincs gond.

Nagyon mozgékony gyerek még mindig. Bukfencezni már (évek óta) talán másfél éves korától tud, most már ezt is tökélyre fejlesztette, kézenállós és kéz nélküli bukfenceket produkál, és már a hátrabukfenc is sikerül néha, valamint cigánykerék-kezdeményeket is láttam nála. Labdázni is nagyon jól tud, dobni-elkapni, sőt röplabda-elütéseket is tud. Trambulinon hatalmasakat ugrik, és különböző ugrásfajtákat mutat be, terpeszugrás, seggről felugrás, majdnemszaltó.


Mostanában egyre többet rajzol. Van, hogy sablonokat rajzol körbe, ez egyre ügyesebben megy neki. Körberajzolja a kezét, és minden ujjára más színű körömlakkot fest:) Eddig össze-vissza színezett, most már majdnem teljesen csíkon belül marad. Szeret Pannibetűt rajzolni (egy hosszú csík és egy virágszirom), valamint napocskát, törökbasát hatalmas fejjel, apró testtel. Feltalálja magát egyébként, virágot úgy rajzol, hogy az ikeás pecsételővel lepecsételi a szirmokat, kifesti sárgával a közepét, zöld filccel pedig rajzol hozzá egy szárat és egy darab levélkét. Ezt magától kezdte csinálni. Néha, amikor Peti alszik és épp nincs egyéb dolgunk, együtt is szoktunk kifestőzni.

A felhőket ő festette



A szövege pedig? Fenomenális. Olyan szavakat, kifejezéseket használ, mint "forgalmi dugó", "végülis", "azt mondja, hogy", ismeri az Eiffel tornyot, a piramist. Szeret mondókázni, énekelni, sőt már dallama is van az éneknek, legtöbbször jól is énekli amit kell. Már saját költeményei is vannak, ezeket mondókának hívja.

"Apa, te szakember vagy? Én is ember vagyok, csak nem szak."

Panni: Kinek az unokája vagyok?
Balonyi mama: Nekem?
Panni: Nem.
Balonyi mama: Neeeem?
Panni: Csak szivattalak:)

Bár néha azt mondja, szeretne fájdalmat okozni a kistesónak, és idegesíti, ha bőg, mégis nagyon szereti Kispetit. Sokszor simogatja, puszilgatja, beszél hozzá, visszaadja a dudiját. Segít fürdetni, pelenkázni, babakocsit tolni. Szereti a babajátékokat mutogatni neki, melyiket hogyan kell használni (tuti élvezi is, hogy újra játszhat velük:) Remélem örökre megmarad ez a testvéri szeretet.

Kócos mesenézős nem túl lelkes reggeli
Hát ennyi jutott az eszembe most erről a nagylányról:)

Hímzett húsvéti tojás #2

Mostanában beköltöztünk a hálószobába, a nappaliban csak akkor vagyunk esténként, ha vasalnom kell. Petit egyelőre nem zavarja, ha tévézünk mellette, így általában sorozatot nézünk. Ha nem vagyok túl fáradt, hímezni is szoktam, ezért a héten pár este alatt sikerült elkészítenem a tojás három hiányzó részét. Legalább egy húsvéti díszem lesz ebben az évben:) Bár ugye ne siessük el, még rá is kell ragasztani a hímzéseket a tojásra...


Helló március!


Végre véget ért február. Sosem volt a kedvenc hónapom, már épp elég volt a télből, és a tavasz még mindig nem akar megérkezni... Még jó, hogy csak 28-29 napos. Ebben az évben a február viszont elég gyorsan telt, időm sem volt azon gondolkodni, mennyire nem szeretem:) A hónap elején kórházban voltam, aztán mikor hazajöttünk, éjjel nagyon belázasodtam, így a következő két nap is kiesett. Aztán az egész hónap arról szólt, hogy próbáljunk összeszokni mi négyen. Szerintem elég jól megy ez nekünk:) Szerencsére azért segítségem is akadt. Két alkalommal sikerült hímeznem is, de legtöbbször inkább az ágyból néztük a Dr. House-t. Megcsináltam még pár adóbevallást, és véget is ért a hónap.

Voltak jó napjaink, és voltak rosszak is. Örültem, hogy még épp bemutathattuk Kispetit az egyik dédijének, de szomorú voltam, hogy aznap éjjel örökre távozott közülünk, és szomorú voltam, hogy rövid időn belül ez a második temetés a családban, és nem tudtam elmenni. Örültem, hogy a másik dédi olyan mérhetetlen szeretettel fogadta Kispetit, és Pannival is olyan türelmesen és szépen tud beszélni, hogy azt  el kéne tanulnunk tőle... Örülök, hogy mindkét gyerek olyan jól alszik este, így van egy kis időnk magunkra is. Örülök, hogy Leonardo DiCaprio 22 év után végre megkapta az Oscar-díjat, valamint a Saul fiának is, a magyar Oscar-díjasnak.

Tényleg jöhetne már a tavasz... nem jó már ez a szürke időjárás, minden második nap szakad az eső. Régen szerettem az esőt, amikor még egyedül voltunk, és be lehetett kuckózni és olvasni, de így már nem az igazi:) Márciusban szeretnék:

  • elolvasni két könyvet: Som mama (a legjobb szlovák anyaságról szóló könyv, amit eddig olvastam), A szoba
  • színezni
  • filmezni - pl. Agymanók, A kiválasztott 2. (újra meg újra), Napos oldal, Csillagainkban a hiba, Dr. House...
  • legalább egy tojást megcsinálni
  • Pannival készíteni valamit a locsolóknak
  • KonMari-zni, vagyis szelektálni - erről majd később írok
  • heti menüt előre tervezni
  • megvenni a megfelelő könyvet/füzetet a babanaplóknak
  • elkezdeni feldolgozni Panni kreatív újságait
  • könyves befőttet készíteni (később írok erről is)
  • muszáj valamit kezdeni a takarítással, rendrakással, egyelőre csak addig jutottam, hogy az aktuális bordelt pakolom el
  • kipróbálni pár tavaszi elfoglaltságot Pannival (Pinterestről)
  • eljutni odáig, hogy egy blogbejegyzést ne reggel 9-től este 9-ig írjak:))

Peti egy hónapos

Bizony, gyorsan repül az idő, Peti tegnap egy hónapos lett. Nagyon jó baba, sokat alszik, igazán nem panaszkodhatok. 3 hetes koráig kizárólag szoptattam, most már muszáj hozzátáplálni is egy kicsit, mert igazi nagy éhenkórász a törpe, de csak estére kap elalvás előtt, és még éjjel, mert háromszor ébred, így legalább egy etetést pihenhetek. Bár cici után könnyebben elalszik:)

Még pár nappal ezelőttig szinte átaludta a napot, így nem igazán lehetett foglalkozni vele. Néha igényli, hogy ringassam egy picit, szeret szorosan hozzámbújva aludni, máskor inkább azt szereti, ha letesszük egy kicsit pihenni, és szó nélkül elalszik. Tegnaptól már tovább van fent, szinte egész délelőtt nézelődik vagy eszik. Ma a hintaszékben üldögélt, és a játékokat figyelte rajta, amit itt-ott meglengettünk neki. Szépen követi már a tárgyakat. Hason nem szeret feküdni - melyik gyerek szeret, de ha a mellkasomon fekszik, akkor szépen felemeli a fejét és figyel, de azért még sokat nyaklik és hajladozik.

Szép nagy legény már, a legtöbb ruháját a komódból már ki is rakhatnám, ha lenne rá időm... Így csak vásároljuk a rugdalózó-utánpótlást:) A csütörtöki ellenőrzésen már 4460 g volt és 56 centi, háromnegyed kilót hízott 3 hét alatt. Nagyon szépen kikerekedett már, lába is húsosabb, mikor megszületett, csont és bőrnek nézett ki. A bőre is kezd rendbejönni, még két hetes korában kimarta a lábát a pisi, de most már sokkal jobb.

Panninál kicsit dúl a testvérféltékenység, illetve igényli, hogy foglalkozzanak vele is. Az etetések a legrosszabbak, olyankor találja ki, hogy ő éhes, át akar öltözni, más mesét akar, stb... Egyébként nagyon szereti, puszilgatja, simogatja a kistesót, segít pelusozni (a Sudocremünk elég gyorsan fogy:)), de amikor Peti sír, befogja a fülét, és elkezd kiabálni, hogy hangosan sír:)


Bal oldalon Peti, jobb oldalon Panni

 
christine blogja Blog Design by Ipietoon