Ilyen volt 2016


Nem tudom, észrevette-e valaki, hogy nem sok bejegyzés született decemberben... Ennek az az oka, hogy véééégre minden elrendeződött, és beköltözhettünk a Házba, viszont január 10-én jönnek csak bekötni az internetet. Pedig annyi, de annyi mindenről szeretnék írni! Most Peti szüleinél koptatjuk a netet, így kihasználom az alkalmat és elkezdem csökkenteni a blogolós listámat. Eredetileg sorrendben akartam behozni magam, de december 31-én mi lehetne jobb téma az évértékelésnél? Ehhez pedig egy kérdőívet hoztam, amit Szilvinél, a Pillecukor blog írójánál találtam, remélem nem gond, hogy loptam az ötletet. Nem töltöttem ki az egész kérdőívet, ha valaki szeretné látni az összes kérdést, annak ajánlom ezt a bejegyzést, és ha kitöltené, hagyhatna nálam egy megjegyzést, linket, nagyon szeretek évösszegzéseket, terveket az új évre olvasni:)

1. Mi olyat tettél 2016-ban, amit eddig még soha?
A legnagyobb dolog, hogy teljesen kiléptem a komfortzónámból, hisz vettünk egy házat. Feladtuk a kényelmes, nyugodt életünket, hisz minden teljesen más lesz ezután. Egy ház körül sosem áll meg az élet, talán a tél kivételével mindig lesz mit csinálni (vagy télen is?:), orvosok, ovi, suli, üzletek sincsenek a sarkon, muszáj elkezdenem vezetni, és 2 éven belül új munkát is kell találnom. De örülök a kihívásnak, bár most még nagyon nehéz, de erről majd később...
Valamint szültem fiút is, ezen a téren igazán kipróbáltam mindent:)

2. Betartottad az újévi fogadalmaidat? Fogsz valamit 2017-re megfogadni?
Az igazi fogadalmaimat teljes mértékben megtartottam (egészen biztosan szülök egy gyereket, továbbra sem leszek a házitündérek mintaképe, nem eszek több édességet, de kevesebbet sem...). 2017-re is hasonlóak a terveim:) Az egyetlen, amit megfogadok, hogy nem fogok többet terveket listázni, nem fogok semmit kényszerből csinálni, csak mert elterveztem, kihívás, stb... Gondolok itt a könyves kihívásokra. Azt fogom olvasni, amihez épp kedvem van, nem jelentkezek semmilyen kihívásra, ami aztán csak stresszel, hogy nem tudom betartani, nincs időm a házi feladatokat csinálni (konyhapénzes kihívás - bár, igaz ami igaz, rengeteget tanultam belőle)... Így is sok munka vár a következő évben. De leginkább vezetni szeretnék újra kezdeni, egyszerűen muszáj szeptemberig megtanulni félelem nélkül egyedül beülni az autóba és tenni a dolgomat. Ezen kívül a házat szeretném otthonosabbá tenni, valamint az udvart megcsinálni.

3. Született valakinek gyereke a környezetedben?
Nekem:) A világ legszebb fiúcskája. És nem, nem vagyok elfogult:P

4. Halt meg valaki, aki közel állt hozzád?
Sajnos igen, éppen egy éve, december 30-án az egyik legbarátságosabb ember, akit valaha ismertem, az unokatestvérem... Januárban temették. Valentin-napkor pedig a nagymamám, aki márciusban lett volna 80 éves. Sajnos egyik búcsúztatón sem tudtam részt venni:(

5. Milyen országban jártál 2016-ban?
Magyarországon és Ausztriában, Bécsben csak vásárolni, Győrben többször moziban és vásárolgatni, valamint Sárváron és a környéken egy kicsit nyaralni.

6. Mit szeretnél 2017-ben, ami hiányzott 2016-ban?
Kevesebbet stresszelni, depizni! És külföldre menni nyaralni, gyerekekkel vagy nélkülük... Idén szeptemberben Velencébe mentünk volna, de aztán mégis inkább a ház mellett tettük le a voksunkat.

7. Melyik 2016-os dátum marad örökre az emlékezetedben?
Január 29. - Kispeti születése napja
December 9. - éppen Panni szülinapján kaptuk kézhez a kulcsokat a Házhoz, ez volt Panni utolsó napja is a pozsonyi óvodában.

8. Mi volt a legnagyobb sikered/kudarcod 2016-ban?
Ellavírozni két gyerek mellett/ellavírozni két gyerek mellet. Siker is, kudarc is. Az első két gyerekes otthonlét 8 hónapja sokkal egyszerűbb volt, mint a mostani két gyerekes lét 3 hete... Bár az is igaz, hogy az elsőnél adott volt minden, kényelmes lakás, közelben minden ami kell, most meg dobozhalmokon ülünk, Peti is jóval élénkebb már, több figyelmet igényel. Bár lesz ez jobb is, csak idő kell hozzá, hogy minden kialakuljon.
Sikerként könyvelem el azt is, hogy nyáron teljesen leszoktam az újságvásárlásról.

9. Volt komoly betegséged vagy sérülésed?
Nekem szerencsére nem, de Pannival töltöttünk pár napot kórházban egy kis hányós-fosós vírus miatt... Az év legrosszabb élménye, sosem láttam még Pannit ennyire kicsinek, de soha nagyobb baja ne legyen! A 3 hónapos Kispetit is nehéz volt otthon hagyni, tejet is fejtem még, egyre kevesebb lett... 

10. Mi volt a legjobb dolog, amit vásároltál?
Egyértelműen a Ház:) Meg persze a horgolófonalak, hehe.

11. Mire ment el a legtöbb pénzed?
Vajon? A Ház. Meg persze a horgolófonalak, hehe.

12. Tavaly ilyenkorhoz képest...
...boldogabb vagy szomorúbb vagy? Szomorúbb nem, csak depisebb. Viszont boldogabb.
...híztál vagy fogytál? Ezt most nem könnyű megállapítani, mert a december 31-ei állapothoz (8 hónapos terhes) képest fogytam, a tehertelen állapotomhoz képest viszont híztam, de a költözködés óta megint jócskán fogytam. Majdnem lapos a hasam, de rettentően nézek ki, ha tükörben látom magam. Tudom, tornázni kéne... Én még bízok a 12 kilós súly napi 30-szori cipelésében lépcsőn fel-le...
...gazdagabb vagy szegényebb vagy? Gazdagabb, és nem csak pénzben mérve.

13. Mit szerettél volna többet csinálni? Miből lett volna jobb kevesebbet csinálni?
Kevesebbet stresszelni, aggodalmaskodni, mérgelődni Pannival, többet aludni:), kirándulni.

14. Hogy töltötted a karácsonyt?
Már a Házban:) dobozhegyek közepette, gyereklármában, karácsonyi filmek nélkül, de boldogan. Mi 24-én nem szeretünk egyedül lenni, most is elhívtuk Peti szüleit, nekik nagyon jó karácsonyi-szentestei szokásaik vannak. 25-én Balonyra mentünk anyuhoz, majd mamához-dédihez, ahol, mint minden évben összejött a nagy család (mama 35 emberre számított). Bátyámékkal is elég sokat beszéltünk már, bár jóban még mindig nem lettünk sajnos... 26-án pedig Léván Peti keresztszüleinél folytatódott a családi karácsony, ott is nagyon jól éreztük magunkat.

15. Estél szerelembe 2016-ban?
Január 29-én újra, egy fiúcskába:)

16. Mi volt a kedvenc TV-műsorod 2016-ban?
A Downton Abbey 6. évada, sajnos pár résszel már le vagyok maradva, de behozom, amint lesz internetünk.

17. Mi volt a legjobb könyv, amit idén olvastál?
Mind a 11 könyv, amit idén olvastam, nagyon betalált, kedvenc azért egyik sem lett... Jövőre többet szeretnék olvasni, és főleg olyanokat, amit a pillanatnyi hangulatom diktál, nem pedig könyves kihívás miatt veszem a kezembe.

18. Mi volt a kedvenc 2016-os filmed?
Épp tegnap gondolkodtam ezen, valószínűleg ennél többször voltunk moziban, de csak négy filmre emlékszem, így egyértelműen ezek voltak a legjobbak: Florence - A tökéletlen hang, amin Peti anyukájával voltam, és csak négyen voltunk az egész moziban, a Szemfényvesztők 2, Inferno és a Legendás állatok és megfigyelésük.

19. Hány éves lettél idén és mit csináltál a szülinapodon?
21 (32), és fogalmam sincs, rég volt az már:)

20. Melyik ismert ember jött be idén a legjobban (pasi/csaj)?
2 szlovák nő, az egyik Kristína Farkašová, színésznő, író, akinek a könyvéről (Som mama) többször lelkendeztem már, mint a legjobb anyaságról szóló könyvről, január 10-én jön ki a második része, Petinek már ki van osztva az aznapi munka:) A legrosszabb Szencen (ahol a Ház található), hogy van Panta Rhei könyvesüzlet, magyar könyvek is vannak, de nem tudok felmenni babakocsival! Ennél rosszab mézesmadzag orr előtt elhúzásáról még nem hallottam... A másik pedig Eva Urbaníková - író, újságíró, kedvenc újságom, az Evita magazin szerkesztője (és nyár óta nem vettem újságot!). 40 évesen novemberben született meg a harmadik gyereke, plusz az előző házasságából, és ha jól tudom, férje (élettársa?) előző házasságából is van egy rakás gyereke, mégis dolgozik, aktívkodik. Najó, az önéletrajzát nem tudom fejből:)

21. Ki hiányzott a legjobban?
A barátnőm, Zsuzsi. Jövőre többször találkozunk!

22. Mi az a tanulság, amit le tudsz vonni 2016 történéseiből?
Ne add fel az álmaidat! Valamint ha valamit nagyon szeretnél, bekövetkezik, de rengeteget kell dolgoznod érte. Reggel ötkor is simán fel tudsz kelni! Akkor is tudsz normálisan létezni, ha a gyerekek fél óránként fent vannak éjjel. És végül: merj kilépni a komfortzónádból.

Mindenkinek szeretetben, boldogságban, gazdagságban sikeres új évet kívánok, anyunak pedig boldog szülinapot:) Hamarosan újra találkozunk!


{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Blogmas 2016 - Így élem túl a karácsonyi bevásárlást




A VKP-s bloggerek egészen karácsonyig 9 témában ragadnak billentyűzetet, így hetente kétszer örvendeztetjük meg magunkat és olvasóinkat az ünnepi hangulattal. Nem ígérem, hogy minden témáról írni fogok, hisz az időm (és a mobil internet) is véges, valamint a közös karácsonyi ajándékozásban sem vettem részt, amiről szintén fognak írni a többiek, de azért igyekezni fogok.

A szerdai témát kihagytam, már megint. Pedig akartam is írni a kedvenc karácsonyi filmjeimről, hogy egész fadíszítés alatt filmeket néztünk, de egész egyszerűen a karácsonyi filmekről mindig apum jutott eszembe, akinek csütörtökön volt halálának ötödik évfordulója, így ez nem ment... de ma itt vagyok.

Emlékszem még arra a karácsonyra, amikor bátyámmal december 24-én mentünk az üzletbe ajándékot venni anyunak. Persze az is lehet, hogy apu csak előtte való nap érkezett haza, és akkorra sikerült kikunyiznunk az ajándékra valót:) Emlékszem, hogy akkor egy mifelénk bolondjancsinak nevezett virágot vettünk, vagy egy méter magasat. Fogalmam sincs, hogy vittük haza, és hogy rejtegettük anyu elől, valószínűleg egyből odaadtuk neki. Ilyen is volt.

Aztán volt olyan is, hogy december közepén egy bevásárlóközpont játéküzletében bolyongtunk (volna) céltalanul, megfelelő játékot keresve Panninak, de lépni is alig tudtunk az emberektől. Karácsony előtt egy-két hónappal már a Lidlben is ész nelkül dobálták az emberek a kosarukba a játékokat, reggel hétkor már nagy volt a tumultus, a pár megmaradt játék pedig rettentő sorsra jutva, megtépázva árválkodott a polcokon. Szóval decemberben üzletbe, emberek közé menni? Kizárt.

Kipróbáltam tavaly az ebay-t is, de másfél hónap múlva karácsony után jött meg az ajándék...

Így arra a határozatra jutottam, hogy karácsonyi ajándékokat nem karácsony előtt kell venni, illetve de, de már hónapokkal előtte... Év közben figyelem az ajándékozottaim összes elszólását, kívánságát, így szülinapokkor sem vagyok gondban. Persze kivételt képeznek ez alól az igénytelen férfinemű rokonaim:) Velük mindig gondban vagyok. Általában már október vége felé összeáll egy lista, amin már csak finomítani kell, és mindjárt nem olyan nagy és stresszes az a karácsonyi hajtás:)

Helló december!


Végre elérkeztünk a kedvenc hónapomhoz! Kiskorom óta nagyon szeretem decembert, az egész karácsonyi hangulatot, a fényeket, zenét, havat, hogy az egész hónapot betölti a várakozás... 4 éve pedig még fontosabb lett ez a hónap számunkra, hisz december 9-én váltunk szülővé. Azóta december Panni hónapja. Ebben az évben még nem jött meg igazán a karácsonyi hangulatom, csak a zenék, a fényárban úszó bevásárlóközpontok, üzletek azok, amik arra emlékeztetnek, hogy hamarosan itt a karácsony. De miért is készülődnék, díszítgetném most a lakást, ha hétvégén költözünk?

Bizony, bizony. Ahogy az utóbbi pár hónap, november is legfőképpen a ház körül forgott. Peti derekasan helytállt, és állja a sarat még mindig, ami a ház körüli intéznivalókat illeti. Nekem csak a hónap elején volt egy kis dolgom, 4 napon keresztül takarítottam, hogy valamennyire elfogadható legyen a lakás az érdeklődők számára. Jöttek, láttak, vitték... Nem hittem volna, hogy ilyen gyorsan elkel a lakásunk, pedig régi, csak ablakokat cseréltünk, padlóztunk, és a gyerekszobát csináltuk meg. Egy háromgyermekes család vette meg (mi négyen alig férünk...). Itt hagyjuk nekik az emeletes ágyat is a gyerekszobában, a párnatartó része kihúzható, lehet bele tenni matracot, így akár három személyes is lehet. Hát, van mit csinálnia az anyukának, a legidősebb gyerek Pannival egyidős, nem jár oviba, a legkisebb pedig fél éves múlt... Aztán járt még nálunk a becslő is. Addig úgy nézett ki a lakás, mint amilyennek mindig is szerettem volna, minden a helyén volt, és oda is került vissza használat után. Aztán viszont elkezdtünk kicsit dobozolni, és máris elszabadult a pokol... De már csak ezt a hetet kell kibírni, aztán költözünk. A hónap utolsó napján aláírtuk a hitelszerződést is, így pozitívan zártuk a hónapot (azóta rákerült a plomba a tulajdonlapra, így már semmi akadálya, hogy a bank küldje a hitelt, aztán kapjuk a kulcsokat. Holnap már gondolom küldik, ha hétvégén még nem küldték el).

Kispeti végigbetegeskedte a hónapot, nehezen aludt éjjel, fárasztó hónap volt ilyen szempontból. Pannit viszont elvitték pár napra a nagyszülők, fura volt, hogy 8-kor már vége volt a napnak, sikerült filmet is néznünk normális időben. Viszont a betegeskedés miatt nem tudtunk részt venni Gábor unokatestvérem emléktúráján, amit nagyon sajnálok, de majd jövőre remélem pótoljuk.

Kreatív - Elég sokat kütyültem, bár nem sok látszatja van:) Befejeztem végre Fíhát, jó volt látni Panni örömét. Horgoltam egy manócskát is. Elkezdtem készítgetni a karácsonyi pici ajándékokat is, egyelőre 3 félkész dolog van a tervezett 8-ból. Bár már csak 7 a terv, mert az egyik hétvégére kellett volna, de egyszerűen nem készültem el vele. Beugrott ugyanis két megrendelés, az egyik sashe-n - egy békás könyvjelző, egy másik békás és egy egeres könyvjelzőt pedig volt osztály- és munkatársnőmnek készítettem. Amikor nem volt kedvem horgolni, akkor pedig a tigrises hímzést vettem elő. Azért ezt a hobbimat nem szeretném feladni, jól esik böködni az x-eket.





Egész sokat haladtam

Ilyen volt, amikor utoljára mutattam januárban
Molyolás - megint volt egy kis nyomozós játék moly-on, füstöltek az agytekervények... Ha jól emlékszem, csak a Zárt koporsót sikerült befejeznem, és azóta alig vettem könyvet a kezembe, mert egy kicsit olvasói válságban vagyok. Kicsit sok volt mostanában a krimi, de a millió könyvem közül nem tudok egyet sem választani, amit most szívesen olvasnék. Hiába, néha a sok az sokk.

Nade nézzük már, mi minden simogatta meg a lelkemet mostanában:
  • az első vevő megvette a lakást
  • szépen ki van (volt) takarítva, egy ideig úgy nézett ki a lakás, mint ahogy egy lakásban élni szeretnék
  • sikerült levakarnom a 4 éves zsírpettyeket a csempéről a sütő mellől - ha tudom, hogy a hideg zsíroldó ennyire jó, már hamarabb bevetem (és legközelebb kipróbálom pár serpenyőn)
  • van karácsonyi színezőm!
  • még mindig nem vettem újságot, már nyár óta mondok ellent ennek a szenvedélyemnek
  • éljen a leszarom nap!
  • Michael Bublé karácsonyi cd-jét hallgatni a ködös, szürke napokon
  • megvettem az első filofax-szerű (persze, tudom, hogy nem az...) 2017-18-as naptáramat, jövőre sokkal szervezettebb leszek

  • 5 Agatha Christie-vel bővült a gyűjteményem
  • kaptunk képeket a szeptemberi esküvőről, amin részt vettünk, és a gyerekeink gyönyörűek:)

  • Panni nagyon örült Fíhának - "Anyuci, kilenc napig fogok vele játszani!" - persze nem játszik vele, de néha együtt nézik az interneten a dalokat, és ott üldögél Panni fejénél az ágy melletti polcon
  • beszélgetéseink Peti unokatestvéreivel és oldalbordáival a Facebookon
  • újabb rendelés sashe-n
  • több napi hörgés, köhögés után Peti békésen szuszog
  • beindult a házvásárlás, már nem egészen egy hét, és költözünk!
  • ködben sétálni



Hogy mit hoz december? Ahogy már említettem párszor, nem egészen egy hét, és költözünk! Az oviban már bejelentettük, hogy pénteken kivesszük Pannit, én személy szerint nagyon bánom, és legszívesebben átköltöztetném az egész ovit Katinénistül, Fannistul, Lindusostul, Botondostul és Nonóstul, többi gyerekestül, Évike-angyalkástul Szencre, de nem lehet:( Bízok benne, hogy ott is jó lesz a kollektíva, és hogy Panni gyorsan beilleszkedik majd, már ha egyáltalán felveszik még ebben a tanévben. 

Ezen a héten vár ránk kétszer a Mikulás (ma délelőtt az oviban, délután pedig Peti munkahelyén lesz Mikulás-buli), sok-sok dobozolás, hétvégén költözés (tényleg, mondtam már?:) Még a héten el kell készülnie két manócskának az ovónénik ajándékaként, egy egeres könyvjelzőnek, amit egy régi barátnak ígértem, és jó lenne még Pozsonyban személyesen átadni, valamint a molyos húzottamnak is manócskát akartam küldeni. 

Pénteken Panni 4 éves lesz, de ovi után visszük a gyerkőcöket Eperjesre a keresztszülőkhöz, ahol már a nagyszülők is várni fogják őket, ők ott vészelik át a költözést. Szeretnék tortát készíteni, hisz a díszítés már megvan hozzá. A héten még ágyat is kell nézni (és venni) Panninak, és egy új kanapé is elkelne, bár egyelőre nem létszükséglet. Szeretném, ha elvinnénk Pannit egy "utolsó" ugrizásra is, és az utolsó karácsonyi ajándékokat is be szeretném szerezni.

Ez így egyelőre az első hét teendői... A következő hetekben ki kell még csomagolni, elkezdeni otthonossá tenni az új házunkat, karácsonyi díszekbe öltöztetni. Közben folynak az adventi naptáras kreatívkodások is (mindjárt másodikán volt egy naptáras mélypontom, mert mikor, ha nem az utolsó utáni pillanatban állok neki a meséknek, amiket egyszerűen nem tudtam formátozni, aztán elfogyott a türelmem. Így mesék nincsenek...). Vár még a kolaudáció, ha az megvan, akkor a sok-sok intézkedés, személyes iratok, házzal kapcsolatos dolgok intézése, orvosok keresése. Kispetinek valószínűleg bőrorvost is kell keresni. Aztán itt van még a lakás, gondolom ezen a héten itt is sor kerül az adásvételi szerződés aláírására, valamint jó lenne még a költözés után kitakarítani. És végül karácsony, ajándékcsomagolás, sütés-főzés, utazgatás. Jó hónap lesz:)


{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Blogmas 2016 - Karácsonyi MIXTAPE


A VKP-s bloggerek egészen karácsonyig 9 témában ragadnak billentyűzetet, így hetente kétszer örvendeztetjük meg magunkat és olvasóinkat az ünnepi hangulattal. Nem ígérem, hogy minden témáról írni fogok, hisz az időm (és a mobil internet) is véges, valamint a közös karácsonyi ajándékozásban sem vettem részt, amiről szintén fognak írni a többiek, de azért igyekezni fogok.

A szerdai témát kihagytam, mert már igazán nem fogott az agyam, pedig jó téma volt - téli kiegészítők, amik nélkül nem tudok élni. Egyszerűen nem tudtam összeszedni a gondolataimat... Ez van, vannak holtpontok, amikor nem megy az írás, az olvasás, a kreatívkodás, semmi.

Igazat megvallva én már az első ködös őszi napon be szoktam kapcsolni Michael Bublé karácsonyi CD-jét. Az ilyen hideg, ködös, szeles, esős napon jólesik egy kis léleksimogató zene, mindjárt jobb kedvre derülök, és Kispeti is szereti, ha közben táncolgatunk, pörgünk, riszáljuk a popsit. Igen, kitaláltátok, a mai kis karácsonyi témázgatás a karácsonyi zenékről szól!

Régebben, amikor még keresztszüleimnél vacsoráztunk Szentestén, mindig be volt kapcsolva náluk a rádió, ahol csak karácsonyi zenéket sugároztak. Nagyon szerettem azt a hangulatot, még vacsora közben is halkan szólt a zene. Van, aki csöndben, nyugalomban szereti elkölteni a karácsonyi vacsorát, én viszont szeretném, ha ez nálunk is hagyománnyá válna majd. Létezik egy online rádió is, ahol egész évben mennek a karácsonyi zenék, ha fel akarok töltődni, pár órára bekapcsolom:) 

Életem harmincvalahány éve alatt rengeteg karácsonyi zene, feldolgozás készült már. Nekem is van pár cd-m, mégis mindig visszatérek ugyanazokhoz a kedvencekhez, amik nélkül nem karácsony a karácsony. Összeállítottam most a top 10-et, fogadjátok szeretettel, hangolódjatok velem együtt a karácsonyra!

1. Chris Rea: Driving Home for Christmas


2. Mariah Carey: All I want for Christmas is You


 3. Wham! - Last Christmas


4. Band Aid - Do They Know it's Christmas Time


5. Katona Klári: Legyen ünnep


6. Michael Bublé: Christmas Album - az egész albumot imádom


7. Hallelujah


8. John Lennon & Yoko Ono: Happy Xmas


9. Faith Hill: Where are you Christmas?


10. Neoton Família: Ha elmúlik karácsony


Ha még több karácsonyi zenére vágytok, olvassátok el a többiek írását is:

 
christine blogja Blog Design by Ipietoon