Kirándulásaink - Dévény vára

Csütörtökön Dévény várába kirándultunk, amely a Duna és a Morva folyók találkozásánál, egy hatalmas kősziklán áll. Az első írásos emlékek a várról 864-ben keletkeztek. A vár többször át volt építve. 1809-ben Napóleon serege felrobbantotta, azóta romos állapotban van. 1961-től Szlovákia Nemzeti kultúrális emlékei részét képezi.


A Duna és a Morva folyó találkozásánál a tájból kiemelkedik egy karcsú torony. A monda szerint Kisasszony toronynak hívják.

A Kisasszony toronyról szóló monda Dévény várának uráról, Miklós lovagról mesél, aki Karintiába ment leánykérőbe. A gazdag karintiai családból származó Margaréta kisasszonyt szemelte ki magának. A leány édesapja Miklós kérését udvariasan visszautasította, azonban a lovag Margarétát elrabolta. Margaréta kisasszony nem is nagyon mutatott ellenállást, mert tetszett neki az ifjú lovag és Dévénybe érkezése után annak gyönyörű vára is.

Még mielőtt megtartották volna a lakodalmat, beköszöntött Dévény várába Margaréta nagybácsija Rafael, isenburgi apát. Fegyveresei hatalmukba kerítették a fiatal lányt, lóra ültették és elvágtattak vele vissza Karintia felé. Miklós lovag azonban utolérte őket és harc után ismét visszaszerezte választottját. Visszatérésük után elkezdődtek a lakodalmi előkészületek. A szerelmesek alig mondták ki a várkápolnában a boldogító igent, a várudvaron újra megcsörrentek a fegyverek.

Rafael apát ravasz csellel újra becsapta az őrséget és berontott a várba. A karintiaiak fölényben voltak és Miklós lovagot meghátrálásra kényszerítették a Duna és a Morva folyók összefolyása fölött egy kősziklán kiemelkedő karcsú toronyba. Egy idő után, amikor a toronyajtó engedett a fejszék és a tűz támadásának, Miklós lovag az egyenlőtlen harcban elesett. Ifjú menyasszonya a fájdalomtól a Dunába ugrott. A folyó zavaros árja Margaréta kisasszonyt, annak menyegzője napján eltemette és azóta nevezik a kősziklán emelkedő tornyot Kisasszony toronynak.

Forrás: www.slovakia.travel.sk - (ajánlom minden Szlovákiába készülő barátomnak, az oldalt magyar nyelven is meg lehet tekinteni:)


(ez pedig az első Photoshopos alkotásom, legközelebb remélem jobban sikerül:)

 
christine blogja Blog Design by Ipietoon