Holdfogyi

Június 15-én teljes holdfogyatkozásban gyönyörködhettünk (volna). Jó csillagászhoz hűen napok óta készültünk az eseményre, végül annyira felkészülten mentünk, hogy otthon hagytunk zseblámpát, pokrócot, nem volt feltöltve az elem a fényképezőgépben - a lényeg, hogy egy zacskó gumicukor ott lapult a táskánkban.

Este 8 után indultunk ki Pozsony határába. A Hold viszont csak nem akart felkelni, fél 10-kor még majdnem világos volt. De addig naplementét fotóztunk, madarak csiripelését és tücskök ciripelését hallgattuk. Nagyon szép este volt. Hallgattunk, beszélgettünk. Később Peti bátyja és unokatestvérük is megjelent egy pótfényképezőgéppel, úgyhogy kezdődhetett a buli. Jókat nevettünk, amikor 5 percet integettünk a nemzetközi űrállomásnak, azután kanyarodott egyet, és kiderült, hogy repülőgép volt csak. A Holdból nem lehetett sokat látni, feljött ő, csak olyan szmog volt Pozsony felett, hogy nagyon halvány volt. Pirosas fényben pompázott, akkorra már teljesen eltakarta a Föld árnyéka. Aztán én vettem észre azt a picinyke fényes csíkot a Hold szélén, amikor már jött ki az árnyékból, nagyon szép volt... Kb. a negyedéig megnéztük még, aztán fagyos lábakkal-kezekkel hazamentünk, hogy a meleg vízben gondolkodjunk a természet ezen csodás eseményén:)


Azt hiszem, pont-meteort is láttam. Nem volt időm kívánni.

3 comments:

nöné povedal(a)...

Mi is nagyon készültünk a Lányaimmal, de sajnos egyáltalán nem láttuk a holdat, igaz, 11 után már nem foglalkoztunk vele. De jó volt látni, ahogy sorban "felkapcsolódtak a lámpák" az égbolton:o)

Edit povedal(a)...

En a napfogyatkozast lattam csak jopar evvel ezelott, de nagyon erdekesek az ilyen jelensegek.

Nezz be hozzam kerlek, van szamodra egy dijam :)

Dominika povedal(a)...

Egy díjat kaptál tőlem, gyere az oldalamra :)

 
christine blogja Blog Design by Ipietoon