Tavaszodik

Egy hete még nyavajogtam azon, hogy vissza kell jönnünk Pozsonyba, a betondzsungelbe, pedig milyen jó is volt falun egy hétig, Panni szinte egész nap kint volt, jókat játszott, és ... meg is betegedett. Harmadik napja van jó idő, és már eszembe sem jut panaszkodni. Mostanában naponta kétszer járunk ki, 3-4 órát is kint töltünk. Délelőtt játszótérre járunk, délután pedig sétálni. Egyelőre nem szeretek délután is játszóterezni, mert ilyenkor már a nagyobb gyerekek is kint vannak, akik lökdösődnek, és mindig attól félek, hogy lelökik a kicsit a csúszdáról. 

Érdekes, hogy 3 nap alatt mennyit fejlődik a gyerek mind szociálisan, mind fizikailag... Bár járunk tornára, társaságba a kicsivel, de eddig még nem volt alkalmam megfigyelni, hogy viszonyul igazából a többi gyerekhez. Eleinte csak messziről figyelte őket, aztán egyre közelebb ment (most kb. megáll a másik gyerek vagy felnőtt lába előtt, hogy mizu...). Elég irigy is, de nehéz megmagyarázni neki, hogy engedd a másikat is játszani a játékoddal, vagy ez nem a tied, ne bőgj érte. Ami a fizikai fejlődést illeti, a három nap alatt sokkal magabiztosabbak lettek a mozdulatai. Ha felrakom a csúszda tetejére, akkor átmászik a hengeren, leül a csúszda szélére, szépen elrendezi a lábait, majd ellöki magát. Ma pedig, miután hazajöttünk este, saját maga, állva ment fel kb. 10 lépcsőfokot (nem térden mászva, ahogy eddig). Szépen megfogta a korlátot, ment egy lépcsőfokot, tovább tette a kezét a korláton, stb. Egyre ügyesebb. Egyébként a három nap alatt azt is észrevettem, hogy több mindent megért szlovákul is, aminek nagyon örülök.

És én? Napról-napra egyre több dolgot cipelek le a játszótérre, mert ez is kell, az is kell, ezzel is játszana, azzal is játszana, ennie is kéne, innia is kéne. Itt-ott rám is ragad pár szlovák kifejezés, és ismerkedtem is már egy-két anyukával. Jajj, csak maradjon a jó idő...

a mai outfit:)
 
christine blogja Blog Design by Ipietoon