Helló 2018!

Húúú, nagyon-nagyon rég jártam már erre! Még a fejléc is nyári, lehet ez már így is marad, ki tudja, mikor jutok ide legközelebb. Két okból nem írtam blogot az utóbbi időben. Az egyik, hogy a számítógépem kezdi bedobni a törülközőt, és hihetetlen lassan fut fel. Próbáltam még tavasszal a telefonomról írni, végülis a képek is helyben voltak, de nem volt türelmem a kis kijelzőn matatni, főleg a képek formázásával bajlódni. Ezen kívül pedig beindult a "biznisz". Még áprilisban a krakkói kirándulásunk idején indítottam be a horgolós facebookos oldalamat. Nem is tudom, akartam-e akkor valamit kihozni az egészből, inkább csak megmutatni, mit tudok. Van pár ügyeskezű mama-csoport, aminek a tagja vagyok, ott szoktam megosztani a horgolmányaimat, és reagálni felkérésekre. Sosem választottak engem:) De jó volt az is, ha valaki kért valami apróságot, elkészítettem, ha nem, foglalkoztam mással. A nagy áttörést a montessori játékok hozták, és bizony szeptembertől egészen mostanáig szinte minden este, éjjel csak horgoltam. Persze nem mindig volt könnyű, de sok pozitívuma is volt, főleg a pszichikai oldala, de erről majd később mesélek. Nem értem meg még rá...

Így persze a blogírás teljesen háttérbe szorult. Mellette más hobbik is... Hímzőtűt szerintem Peti születése előtt fogtam utoljára a kezemben. Ami a legjobban hiányzik, az az olvasás. Tavaly mindössze 4 könyvet olvastam el... Volt több próbálkozásom is, de 4-5 oldal után mindig feladtam, mert nem tudott lekötni semmi, mindig csak azon járt az eszem, mit kell most befejeznem, és mi a következő megrendelés. Most már lazább, lecsengtek a karácsonyi megrendelések, és egyre inkább azon kapom magam, hogy 1-2 nap kimarad a horgolásban, könyvet veszek a kezembe, és elkezdett hiányozni az írás. Az, hogy megosszam másokkal a gondolataimat. KisPetinek hiába beszélek bármiről, bár jó hallgatóság, hiányzik az interakció:) Panni mellett pedig elég nehéz szóhoz jutni:) Róluk is szeretnék már egy kicsit mesélni. És még annyi mindenről tudnék. Remélem 2018-ban többször kanyarodom majd errefelé. Üdvözlöm azokat, akik még mindig olvasnak:) Ó, és BÚÉK!

A hosszú felvezető után úgy gondoltam, megmutatom, mi mindent horgoltam-varrtam az utóbbi időben. Még ezt is nehéz volt összehozni, hogy mi szerint mutassam meg őket, de gondoltam, a legjobb az lesz, ha időrendben teszem. Először is jöjjenek az augusztusi munkáim, majd később a többi. Amihez tudok, megpróbálok mintát is biggyeszteni, hátha másnak is megtetszik és elkészítené.

1. Koraszülött kesztyűk, zoknik, koripok

Miután átnéztem a képeket a telefonomban, rájöttem, hogy az első hetekben a segítség volt a fő cél. Arról, hogy a készített dolog végül nem töltötte be valódi célját, nem én tehetek:) De próbának jó volt, és úgy döntöttem, ha kicsivel több időm lesz, készítek még polipokat, zoknikat, kesztyűket, fonal, minta és lelkesedés már megvan hozzá. De miről is van szó? 
Aki horgol és benne van ilyen-olyan csoportokban, biztosan találkozott már a kis koripokkal. Ezek a horgolt polipok a koraszülött babák (nálunk a szívbeteg babák, és most már az öreg bácsik/nénik) számára lettek "kifejlesztve", hogy a pici testükbe vezetett csövek helyett inkább a polipok csápjait fogják, húzogassák. A koripoknak persze pontos előírásoknak kell megfelelniük, hisz a babák egészsége az elsődleges cél - pl. 100% pamutból legyen horgolva, a csápok nem lehetnek hosszabbak, mint 20 cm, nem lehetnek rajtuk gombok, gyöngyök, stb. Én két ilyen koripot horgoltam, de mint minden más, amit készítettem, megtetszett Panninak, és már annyit voltak gyúrva-gyömöszölve, hogy nem küldhettem el őket. Az egyiket aztán Fanninak adta, most már csak a piros lakik nálunk. Amint lesz rá időm, horgolok még, nemrég színátmenetes fonalat is rendeltem, hogy vidámabbak legyenek ezek az állatkák.

  
A kesztyűk, kis zoknik szintén koraszülötteknek készültek (volna). Itt Szlovákiában van egy külön segítő FB-csoport, ahol kb. kéthavonta a kórházak koraszülött- vagy újszülött osztályai közzé teszik, mi mindenre lenne szükségük - zoknik, kesztyűk, sapkák, esetleg varrott "fészkek", kis ingek, horgolt pokróckák. Én a zoknikkal és kesztyűkkel próbálkoztam. Ezeknek 100% akril fonalból kell készülniük. Nekem csak nagyon-nagyon vékony fonalam volt akkor itthon, és nem voltam biztos benne, hogy az elkészült méret megfelelő-e (pedig bizony némely koraszülött babának még ezek az apró kesztyűk is nagyok lennének), így ezeket most Panni Sindy babája hordja oviba (hideg van kint), később pedig készítek újabbakat, ha lesz rá igény (és idő). Ezen a cseh oldalon megtalálható az apró zokni, ezen pedig a kesztyű mintája. A zokniról nem is készült kép, mert egyébként sem vagyok vele túl elégedett, elég laza lett a horgolása.2. Kendő álomfonalból anyóskám névnapjára
Ezt a színátmenetes fonalat még az év eleji wellness kirándulásunkon választottuk ki együtt Petivel, úgy gondoltuk, ez a szín áll legközelebb hozzá (és mert én azt mondtam, hogy Erika a zöldet szereti, Peti pedig állította, hogy nem, végül közös megegyezés alapján ez lett belőle). Az eddigi álomfonalak közül, amik megfordultak nálam, ez a barnás a kedvencem, csodaszép színei vannak. 750 m-es fonalból készült 3-as horgolótűvel, 160x80 cm, könnyű, 150 g-os kis semmiség. Mintája SBS, én ez alapján a youtube videó alapján készítettem, rajzolt mintából nem tudok még dolgozni, de akinek abból megy, íme:


Hamarosan folyt.köv., ígérem!

4 comments:

Anonymný povedal(a)...

De jó, hogy újra blogolsz! A sokszínűséget szeretem az oldaladon, a gazdag témákat a többféle kézimunkáról, olvasásról, gyereknevelésről, programokról. Gyönyörű a kendő! A polipok és a mini darabkák története egyszerre szívfájdító (hogy miért van szükség rájuk) és egyszerre kedves a segítőkészség és az örömszerzés miatt. Örömmel várom az újabb bejegyzést!
zugolvasód, Brigi

Dóra povedal(a)...

Életjel! Jó, hogy írtál egy picit! Jelentkezz gyakrabban, ha van időd (mondom én, aki szintén alig jár mostanában a blogja felé) Édesek a polipok, gyönyörű az SBS kendőd! Gondolom anyósod örült neki!
Feltételezem már teljesen berendezkedtetek. Remélem jól telt az első karácsony az új házban!

Kristína povedal(a)...

Kedves Brigi, köszönöm:) Pedig mindig úgy érzem, hogy unalmas vagyok:) Próbálok többet írni, persze néha nehéz összehozni, most is épp kilábaltunk egy nagyon hosszú sorozat-megbetegedésből. Sok tervem van, remélem hamarosan már hozzájutok a bloghoz;)

Kristína povedal(a)...

Dóra, ez már a második karácsonyunk volt itt:) igaz, a tavalyi elég kaotikus volt, mivel előtte levő nap hozták meg a kanapét. A kendő tetszett, azt hiszem;)

 
christine blogja Blog Design by Ipietoon