Vivát Euro!

Először is mindenkinek nagyon boldog, kézimunkában gazdag évet kívánok!!!

Gondolom sokan közületek hallott róla, hogy Szlovákia január elsejével nemcsak egy új évet köszöntött, hanem egy új fizetési eszközt, az eurót is. Sok politikus, statisztikus, újságíró érzi úgy, hogy jobbkor nem is jöhetett volna az euró, hiszen így - állítólag - könnyebben át tudjuk vészelni a gazdasági válságot. Nehogy megijedjetek, nem akarok semmi tudományosat írni az új fizetőeszközünkről, hisz Ti is ismerhetitek már, ha külföldön jártok, de úgy gondoltam, megér ez egy bejegyzést, hogy majd alátámaszthassam a dédunokái
mnak, hogy én már a korona idejében is éltem:) Mintha csak pengőről és nemtommikről beszélnénk.

Először is voltak ezek az eurós csomagocskák. 500,- koronáért kaphattuk meg a postán, ami 16,60 euro - azt hiszem, negyed kilós kis csomagocska. Mi karácsonyi ajándékként kaptuk itt melóhelyen. Tegnap még csak a felét pakoltam el a csomagnak, hátha szükségem lesz rá (és volt is), de még összeszedtük az összes szobában és autóban fellelhető aprót koronában is, hiszen azokat még 16-áig felhasználhatjuk - hát azt hiszem, új pénztárcát kell vennem:) Meg hát az érmék felismerésével is gondjaim vannak. Tegnap percekig tanulmányoztam a különbségeket, melyek persze láthatóak, de hozzá kellene még szokni. Ezért is volt az, hogy elmentem a Tescoba, és minden kasszánál hosszú kígyózó sorok álltak.

Meg aztán még január 16-áig használhatjuk a koronát, de akkor is euróban kell visszaadniuk az üzleteseknek. Ez újabb probléma. A nagy szupermarketek megengedhették magunkak azt a programot, amelyik automatikusan átváltja a visszajárót koronából euróra, de a kis élelmiszerek, újságos standok sajnos nem. És csak újabb problémák akadnak abból, hogy a boltos nem jól adott vissza. Sok kis üzlet úgy oldotta meg a helyzetet, hogy 16-áig egyáltalán ki sem nyitnak.

És itt jövök képbe én:) Mert nemhogy csak az euróval kell megbirkóznia az ember fiának, de még a városi közlekedésben használt jegyek is megváltoztak. De nemcsak a valuta, hanem a percdíjak is. Eddig csak sima 10, 30 és 60 perces jegyek voltak (nameg persze diákjegyek, heti jegyek, stb.), melyekkel át is lehetett szállni. Most van egy 15 perces, mellyel nem lehet átszállni és egy rakás fajta 60 perces. Ha nyitva lett volna egy újságos a közelben, talán még régi félórás jegyet is vehettem volna, ezeket még mindig lehet január végéig használni, de nem volt semmi. 5 percig álltam a jegyautomatánál, mire megnyomtam egy gombot. Fura is volt, hogy drága, 1 euro a jegy, de gondoltam túlélem. Nade aztán jöttem csak rá, hogy egy kombinált jegyet vettem, egy felnőttre, egy gyerekre és egy csomagra érvényes:) Mondjuk biztos kibeszélhettem volna magamat arra, hogy skizofrén vagyok, és én valóban látom a gyerekemet és a nagy csomagjainkat a buszon - tisztára mint az Egy csodálatos elmében. De azért kicsit kiábrándító volt az ügy. Mert ha én, fiatal könyvelő létemre nem tudok túljárni az euro eszén, akkor szegény öregek vajon hogyan fognak? Akiknek nem csak az euróval, de még a buszjegyekkel is meg kell küzdeniük?

Nade lassan elmúlik ez a két hét, akkor már egyáltalán nem kell koronát használni, és utána már csak az árakat kell megszokni. De azért büszkék is vagyunk kicsit: állítólag a mi eurójainknak van a legszebb hátoldala:)

5 comments:

Dora povedal(a)...

Hát ezen a jegyen tök jót röhögtem :-DDD A gyerek meg a csomagok ;) csak nehogy bezárjanak valahova :-D

Jucuu povedal(a)...

Tényleg szép a hátoldala. :)

Anonymný povedal(a)...

Ez nagyon èrdekes volt, koszonjuk!
Az biztos, hogy kell egy kis ido, mire az ember megszokja, itt az oregek mèg mindig lìràban beszèlnek,a szupermarketekben is mèg mindkèt mòdon kiìrjàk az àruk àràt.
Az egy gyereken ès a csomagon èn is jòt mulattam...

Éva povedal(a)...

Ugye azért titokban nem lettem nagymama?

Ecka povedal(a)...

Kedves Cristine!

Kassán köszöntött rám az ÚJ ÉV!
Gondoltam is rád...
Boldog Új Esztendőt kívánok!

 
christine blogja Blog Design by Ipietoon