Vöröskő


Peti párom kedden "ellopott", és nem akarta megmondani, hova visz. Azt mondta, hogy bár már be van zárva délután ötkor az, ahova megyünk, de a környék nagyon szép. Így hát felkerekedtünk, és a kiskárpáti borút (Malokarpatská vinná cesta) mentén Vöröskőig (Červený kameň) meg sem álltunk. Vöröskő kb. 30 km-re fekszik Pozsonytól, és egyike Szlovákia leginkább épségben maradt várának.

A várat a 13. században építették, és a 16. századig a Fugger család lakta. Ekkor hatalmas erődítményrendszerré építették át. A 16. századtól egészen a második világháborúig a Pálffi család otthona volt, akik gyönyörű reprezentációs székhellyé alakították át.

A legjobban az tetszett a vár történetéből, hogy azt eredetileg egy másik, szomszédos dombtetőre, a Kuklára akarták építeni. Viszont az alapanyag, amit egyik nap felvittek a dombra, az másik nap rejtélyes módon átkerült a szomszédos dombra. Az építészek nem adták fel, mivel azt a parancsot kapták, hogy a Kuklára épüljön a vár, így folytatták az előkészületeket. Később megtudták, hogy a Kuklát tündérek vagy egyéb csodás lények lakják. Ki akartak velük egyezni, de ezt sehogy sem tudták megoldani, így a királynő feladta és inkább a másik dombra építettette a várat. Attól a perctől semmi gond nem volt az építkezésen és a várat sikeresen felépítették.


A várban megtekinthető egy múzeum, amely a nemesség egykori lakáskultúráját mutatja be. A vár alatt Szlovákia egyik legnagyobb alagútrendszere húzódik, amelyet mostanság már csak filmek forgatásához használnak ki. Ebben a várban forgatták a Fantagiro hercegnőt (egyik kedvenc mesém), a Sárkányszívet és a Cinka Pannát is. Rengeteg rendezvénnyel csalogatják a turistákat - vannak várjátékok, solymárbemutatók, és éjszakai várlátogatások is.

Sajnos magába a várba nem mentünk be, csak a parkot jártuk körbe, de az is csodálatos volt, szerintem ezek a képek magukért beszélnek (gugliztam őket, mi nem vittünk fényképezőgépet:(. Egyszer még szeretnék ide eljönni és körbenézni a múzeumban is.


 
christine blogja Blog Design by Ipietoon