Tofu nődögél

Kedden hozzánk került a kis drága:) Nagy kedvem lenne áradozni, hogy milyen szép és aranyos és picur és ennivaló ésésésésés!!! Egy kis angyalka!
Az elején nagyon nehéz volt nekem, vajon elég ennivalót kap? Nem etetjük túl? Nem unatkozik mellettünk?
Miért nem iszik? Egyik éjjel normálisan sírhatnékom volt (és nem is csak -hatnékom), mert nem tudtam elviselni, hogy be kell zárni. Másnap kaptam egy nagyon kedves kommentet, és nem utolsósorban "használati utasítást" a nyuszihoz Évitől, akinek már oly régóta olvasom a blogját is. Rájöttem, hogy így soha nem nevelem szobatisztaságra, hisz amíg otthon voltam, mindig kint szaladgált, kétszer ágyba is pisilt, és amerre járt, arra bogyózott:) Úgyhogy tegnap elölről kezdtük az egészet. Kitakarítottuk a birodalmát, új forgácsot raktunk be neki, és fájó szívvel, de két hétre bezártuk... Mára már egy helyre bogyózik, a tálkája mellé, de valószínűleg csak azért, mert ott tölti a napja nagy részét:) Amint megtalálja a "WC-jét", kiengedem szegénykét, hadd élje ki magát:)
Kedvenc helye a tálkájában van, ültében onnan szokta ropogtatni a szénáját is. Szereti nyalogatni a kezünket, és a
nnyira kerge:) Tappancsain szerintem überszőröcskék vannak, ami jócskán csúszik. Amig kint volt, úgy vette be a kanyarokat, mint autók a jeges útont:) Örülök, hogy van nekünk...

Egyébként Évi, nagyon-nagyon köszönöm a jótanácsokat, nagyon sokat segítettél vele! És aki még nem tudja, mit kezdjen egy törpenyúllal, annak szintén ajánlom Via tanácsait, itt (bocsika:))

9 comments:

Mónika povedal(a)...

Tofu nagyon édes! Hadd gratuláljak Hozzá! Biztos sok örömteli percet éltek át együtt! Állat nélkül nem igazi az élet. Porcica és pók nem számít:)

Csandi povedal(a)...

Nagyon édes a nyuszid:)Remélem sok képet láthatunk majd még róla:)

Anonymný povedal(a)...

Nagyon irigyellek!!! Tofu teljesen gyonyoru, èdes ès ennivalò (na nem a szò szoros èrtelmèben). A legutolsò kèpen ùgy nèz ki mint egy nagy, komoly nyùl, csak kicsibe.
Allitòlag mi is el fogunk macskàsodni, de mèg meg kell neki szuletni, igy nem is akarom elkiabàlni...

elina povedal(a)...

Hu de szep a blogod:-) es a tofud is nagyon edes:-DDD

Jucus povedal(a)...

Tofu teljesen megvarázsolt minket a lányommal! A 15 éves apróm reakciója: Anyu, nekem is kell egy ilyeeeen!:o) Lakásban ellenne egy ilyen kis édes? Milyen fajta? Törpenyuszi?

Christine povedal(a)...

Jucus, mi egy 35 m2-es egyszobás lakásban lakunk, és Tofu szerintünk nagyon jól elvan nálunk. Szaladgál mint szélvész a szobában és a konyhában, néha a fürdőszobába is bekukucskál. Úgy olvastam, nagyon jól tűri a bezártságot, de aztán ha már melegebb lesz a föld is tavasszal, ki lehet majd vinni sétálni a szabadba. Tofu törpenyuszi, most még csak 300 gramm:D 2-2,5 kg lesz kb, ha megnől.

Jucus povedal(a)...

Köszi, Diám bele van szerelmesedve! És ilyenek, hogy szobatisztaság? Lehet szoktatni, mint a cicát?

Christine povedal(a)...

Lehet szoktatni, olyan drasztikus módszerrel, mint Via is írta, hogy bezárod két hétre:(( Szegény nagyon sajnálom.
De pl. a barátnőnknél, akitől Tofu is van, mindig ki vannak engedve a nyuszkók, és egy idő után már csak egy helyre rakták a bogyókat és pisit:)
A bogyókkal mondjuk az is jó, hogy picik, kemények, szárazak és szagtalanok, úgyhogy puszta kézzel össze lehet szedni, de k... sok van belőle:D

Livia povedal(a)...

Szia!

Nem drasztikus az a módszer, hogy bezárod, amennyiben elég nagy a ketrece. (120x60 cm-es egy felnőtt törpenyúlnak is elég). Gondolom nem befőttes üvegben tartod. ;) Ha odaültök mellé, simogatjátok, öletekbe kiveszitek, játszotok vele, akkor ezt nem börtönbüntetésnek fogja megélni. 7 hetes, eddig se palotában élt, még két hétig kibírja, hogy megszokja az új helyét, aztán utána semmi gond nem lesz. Jobban szenvedsz Te, mint ő, hidd el.

Szabadba csak és kizárólag akkor vidd ki, ha be van oltva RHD ellen is, illetve ha olyan helyre viszed, ahol 1000%, hogy nem jár kutya vagy más állat! Nem az a fontos, hogy egyidejűleg ne legyen ott kutya, hanem az, hogy soha nem járt ott. A kutyák pisije-kakija olyan baktériumokat tartalmaz, ami nagyon árt a nyúlnak. Nem fog belenyalni a friss kutyakakiba, annyira nem hülye ő se, de azt nem tudhatod, hogy az a fű, ami ott van, mit látott, mihez ért hozzá... 18 évvel ezelőtt vesztettem el nyuszit amiatt, hogy a játszótérről hoztam neki haza a füvet. A másik szerencsére túlélte, de csak egy hajszálon, infúzió kúrára kellett vinni, meg minden. Baromi érzékenyek, egy huzatos helytől képesek elpusztulni. Nekem elhiheted, hogy neki nincs igénye a mezőn futkosásra, mert ez nem olyan nyúl, mint akiket a vonatról látni. Ne azt képzeld el, hogy egy vad nyulat befogtál most, és szegénynek honvágya van. Úgy képzeld el körülbelül, mint a tenyésztett perzsa cicákat, akik elnyammogják a Whiskast, és fintorognak, ha egeret kéne fogni. Vagy a kis pincsiket, akik a világ minden kincséért se iramodnának be az erdőbe vadászni. A törpenyuszik már arra vannak tenyésztve, hogy "lakásnyulak" legyenek. Az egészségére nézve pont az lenne ártalmas, ha vadnyúlnak kezelnénk őket. Pont ezért ciki, amikor húsvét után az "okos" gazdik kiengedik őket az erdőbe. A kis majom képes és visszajön az erdő szélére este vacsoráért kuncsorogni, és első adandó alkalommal haverkodna a rókával, ha az nem enné meg előbb... Totál máshogy vannak szocializálva.
Láttam már utcán, betoton sétáltatott nyulat. ESŐBEN. Azonnali tüdőgyulladás, szerintem a másnapot nem érte meg nyomorult...
Ha saját kertetek van, akkor ott lehet neki elkerítve egy kis rész. Szabadon ne engedd, a kerítés alatt percek alatt úgy kiássa magát, hogy futhatsz utána. Ha 2 méter mélyen leér a kerítés a földbe, akkor oké. Egyébként megszökik. De a legtöbb törpenyúl lakásban él, totál boldogan, és semmi bajuk nincs.

Egyébként nem csak szoktatás kérdése a szobatisztaság, alapból igényük van rá, hogy nem h*gyoznak maguk alá, de ha nem alakít ki pontosan egy sarkot a házában, akkor máshol is fog golyózáporozni, meg még akár pisilni is. Azt parkettról még oké feltörölni, a szőnyeg már más téma... :)

Az "Évi" én vagyok? :) Nem ez a nevem, a blogom néveredete máshonnan jön. :) Ha érdekel, ott leírtam, hogy miért hívják úgy, ahogy. De nem baj, ha leéviznek, anyukámat és a nagymamámat is így hívják.

 
christine blogja Blog Design by Ipietoon