Egy kis nosztalgia

Én megmondtam régebben, hogy enyhén fáziskéséses vagyok, és ha valamire nem válaszolok azonnal, az nem jelenti azt, hogy nem érdekel és ki akarok maradni belőle. Akkor tessék majd kiabálni, ha február végén kívánok boldog új évet:) Szóval éppen egy hónapja, április elsején keresett fel Jucus, és kérdezte, mik voltak a kedvenc mese, ifjúsági és felnőtt könyveim.

Egyik mamám mindig azt mondogatja nekem, hogy minket a bátyámmal sohasem látott gyerekkorunkban könyv nélkül. Ha jött hozzánk valaki, köszöntünk, és már be is mentünk a szobába olvasni. Én nem igazán emlékszem erre, de majd az anyu ezt úgyis kommenteli.

Viszonylag korán, még oviban megtanultam olvasni. Bátyám egy évvel idősebb nálam, ő elsős volt, én nagycsoportos ovis. Már fejből fújtam az anyu-apu-Éva-Balázs-Tomi szöveget, aztán lassacskán ezekből a szavakból - és betűkből - kikövetkeztettem a többi szót is. Nemsokára már én olvastam fel az oviban:) Amúgy is utáltam oviban aludni, helyette inkább mesekönyvet lapozgattam.
Ja, csak úgy mellékesen - sajnos nem lett belőlem csodagyerek...:(

Otthon rengeteg könyvünk van-volt, költözéskor a nagyját nem is tudtuk hová tenni. Máig jobban szeretem a könyvajándékokat, mint a ruhákat. A gyerekkori kedvenc könyvemre,vagy mesére egyáltalán nem emlékszem, de nagyon szerettem Janikovszky Évát, a Grimm és Andersen meséket, a Két Lottit.


Alsó osztályos koromban jöttek aztán a Pöttyös könyvek, csíkosokból viszont annál kevesebb jött be. Az első (és kedvenc), amit olvastam, a Bezzeg az én időmben volt. Megyeri mamámnak szerencsére jó sok volt belőle:) Aztán Buci néni lánya, a cukrászdás néni is hozott nekem egy csomót, nameg könyvtárba jártam. Hetente kétszer:D Majdnem minden kötelezőt elolvastam, az Egri csillagokat hatodik nekifutásra, nade akkor egy hét alatt, az Aranyembert, Légy jó mindhaláligot, a Pál utcai fiúkat, Shakespeare-t, mindent. Jókai kicsit nehéz volt, de az anyu ajánlottta, hogy olvassam kb. a 40-50.-edik oldaltól, onnantól érdekesebb. Bejött.


Volt még két könyv, amelyiknek a címére nem emlékszem, de elég sokszor újra olvasom. Az egyik valami Szamóca szálló vagy Kék szamóca vagy valami hasonló lehetett, a másik pedig egy lányról szólt, akinek meghaltak a szülei, ezért saját magának kellett fenntartania magát. Titkárnőnek ment, gépelni tanult, stbstb, és persze szerelmes lett:) Majd otthon megkeresem őket, és újra elolvasom. Mindkettő "napozós olvasmány", a balkonon szoktam olvasni nyáron.

Ha már ennyit beszélek, természetesen kihagyhatatalan az Anne a Zöld házból sorozat. Unokatesómtól kaptam kölcsön, de próbálom őket beszerezni, lányomnak is legyel olvasnivalója:)


Két nagyon nagy kedvenc még az Abigél és az Egymás szemében, ezeket szinte minden évben elolvasom. Mindig találok bennük valami újat (mint pl. 3. alkalommal a Twilight filmben észrevettem, hogy a mikroszkópozás után Bella és Edward megnyerték az Aranyhagymát. Ez 2 alkalommal elkerülte a figyelmemet...)



Mostani kedvenceim pedig fontossági sorrendben: Szabó Magda, Jane Austen és Agatha Christie regényei. A Gésát pedig imádom... Észrevettem magamon, hogy mostanában elég ritkán és lassan olvasok, pedig vár még rám a New Moon, Lolával az élet, Monte Christo grófja és még egy csomó finomság, na és persze a listámon is fel van írva még pár jó könyv! Meg persze rákaptam a sorozatokra, mint Harry Potter (abszolválva!), Narnia és Eragon. De most nem vehetek új könyveket. Nem és nem!!!

Érdekelne, mik voltak a kedvenc könyvei Soleilnek és Katicának (látom, ő most Magdázik:)...


8 comments:

Dora povedal(a)...

Hm ezt jó volt olvasni! Én nem is biztos, hogy rendesen össze tudnám irni a könyeket. Én is állandóan, és rengeteget olvastam :)

Anonymný povedal(a)...

Jó volt olvasni a bejegyzésed!
Óóó, pöttyös könyvek és Egymás szemében és Egri csillagok és Abigél és és és! Az a helyzet, hogy a könyveim egy része nincs velünk, mert mikor ideköltöztünk nem fért volna el. De most úgy érzem, hogy nem bírom ki, valahogy csinálunk helyet, azonnal ide kell hoznom őket!

Mónika povedal(a)...

Kedves Christine!

Már régóta követem a blogodat zugolvasói státuszban. Még ősszel keresztszemes képek kapcsán akadtám rá valahol a keresőben, és nagyon tetszenek a munkáid! Csak így tovább! Az általad említett könyvek nagyrészét én is olvastam, így a Monte Cristo-t is. Nagy regényt vállalsz be vele, bár nekem néhol kicsit unalmas volt, de végül nem bántam meg, hogy átrágtam magam a három köteten! Mónika

nöné povedal(a)...

Nagyon jó könyvek a kedvenceid. Találtam számomra eddig ismeretleneket, feltétlenül el fogom olvasni őket, ha már ilyen szépen írtál róluk. Elég sok restanciám van, valahogy időt kellene rá szakítani, mert olvasás nélkül nem igazán élet az élet:o)

Soleil povedal(a)...

Christine, köszönöm szépen a felkérést:-D Hétvégén sort kerítek majd a válaszra okvetlenül!

Anonymný povedal(a)...

Koszi szèpen, hamar vàlaszolok!

Anonymný povedal(a)...

sokat tanultam

IsaBella povedal(a)...

Jókai művekkel kapcsolatban hasonló tanácsot kaptam édesapámtól én is. :) Bár bevallom, nekem nem volt merszem 40-50 oldal átugrani, de kb minden 4-5 oldal után kihagytam pár sort, oldalt. :D
Nekem az Egri csillagokat elsőre sikerült kiolvasni,arra már nm emlékszek, hogy mennyi idő alatt, de nem túl hamar a suli miatt. Nekem nagyon tetszett, s bár azóta sem volt még időm újra olvasni, kedvelt/kedvenc könyvek közt van. :)
Szabó Magda és Jane Austen könyv még nem került a kezembe (ami késik, nem múlik), viszont Agatha Christie nagyon nagy kedvencem!

 
christine blogja Blog Design by Ipietoon