A csomózás rejtelmei

Mivel páran írtátok, hogy nem tudnátok megtanulni csomózni, megmutatom, hogy nem is olyan nagy művészet:) Két cipőfűző segítségével megcsináltam a négy alapcsomót, szerintem nagyon jól látni belőle, merre, hogyan, mivel kell csomózni.

Szóval: csomózni általában egyszerű Mouliné fonallal szoktam, mind a 6 szállal (párom karkötőjét most Puppets fonallal készítem). Összesen 4 (2-2) fajta csomó létezik. Minden egyes csomó két szállal készül, amelyikből az egyik a fő-szál (ez adja meg a minta színét), valamint mellék-szál (ez az a szál, amire-aminek a segítségével csomózunk). Egy-egy csomónál a fő-szál vagy helyet cserél a következő szállal (ez a sima jobb ill. bal csomó), vagy pedig visszakerül ugyanarra a helyre, ahonnan kiindultunk (ez a fordított jobb ill. bal csomó). Érdemes olyan minta alapján dolgozni, amelyiken látni a fő szálak mozgását, ami így néz ki (az üres bogyók jelzik a fordított csomókat, látni is, hogy ott a fonal visszakerül a kiinduló pozíciójába):

Fontos még, hogy olyan mintát találjatok, ahol a kezdőfonalak sorrendje is megvan, ne kelljen 26-szor nekiindulni a csomózásnak:)

Ami még nehézségeket szokott okozni, az a csomózás sorrendje. Bevallom, tegnap én is sokat ültem a minta fölött, Peti nem éppen a legkönnyebb karkötőt választotta. Általában belülről kifelé kell haladni, tehát ennél a mintánál a sárga fonallal kezdeném középen, balra 5 sima bal + 1 fordított jobb csomót, majd jobbra 5 sima jobb + 1 fordított bal csomót készítenék. Majd jön a szürke fonal középről balra ill. jobbra, majd a piros fonal. A pihenő általában az a pont, ahol az egész sorban fordított csomók vannak. Itt megint belölről kifelé kell haladni, tehát először a piros, majd a szürke, végül a sárga fonallal.

A fotókon (saját:) a barna cipőfűző jelenti a fő-szálat, a fehér pedig a mellék-szálat. Én a fő-szálat mindig a mellék-szál felett vezetem, lehet alatt
a nem is lehetséges:) Bemutatom azt is, hogy néz ki a mintán.

Sima jobb csomó

A mintán így néz ki:




Sima bal csomó

A mintán így néz ki:




Fordított jobb csomó

Mintán:




Fordított bal csomó


Mintán:





Remélem segítettem. Jó csomózást!!

Mintákat itt is találhattok, a bal oldali menüsorban - VZORY.

2 comments:

Anonymný povedal(a)...

Huh, ez egy nagyon jópofi leírás, el is mentem, ha 1x csomózhatnékom támad, tuti itt fogom kezdeni. Köszi! És álmokat beteljesítő, boldog új évet kívánok! Anikó

Christine povedal(a)...

Szivesen, azért írtam, hogy ha akarjátok, megtanulhassátok:) Örülök, ha segíteni tudtam.

 
christine blogja Blog Design by Ipietoon