Róma 2010.8.3.

Az első nap volt a legfárasztóbb, leghosszabb és leglátványosabb az összes közül. Rómában csak két napot töltöttünk, további két napot Róma környékén, egyet pedig Vatikánban, úgyhogy eléggé zsúfolt volt az első két napunk. Az idegenvezetőnk rendes volt, mindenhol adott 20-30 percet (ebédidőben egy órát), hogy szabadon nézelődhessünk és fényképezgessünk. A magyarázatait valahogy sohasem hallottam, úgyhogy kénytelen voltam mindennek utánaolvasni, hol jártunk:) Ez az első nap térképe:

A. Piazza del Popolo. Ez a régi Róma főbejárata. Ez egy nagy dísztér, délre halad a Via del Corso (régebben versenyek voltak ezen az utcán), két oldalról másik két út halad. A három út találkozásánál barokk ikertemplom áll. Ezen a téren volt az első obeliszk, összesen 13 van belőle szerte a városban.

B. Piazza di Spagna. Nevét a spanyol nagykövetség épületéről kapta. Régen művészek és utcalányok találkozóhelye volt. A lépcsők a Trinitá dei Monti templom felé vezetnek, mellette a Villa Medici található, ma a francia akadémia színhelye.

C. Fontana di Trevi. Egy kis teret majdnem teljesen elfoglal ez a díszkút, úgy néz ki, mintha a mögötte álló Palazzo Poli-nak támaszkodna. Tengeri lovakkal húzott kagylón tartja diadalmenetét Neptun, szélesen ömlő vizek között. A hagyomány szerint, ha az utolsó este iszunk a kút vizéből (ami elég koszos), és egy pénzérmét áldozunk Neptunnak, akkor még visszatérünk Rómába. Hogy itt mennyi ember volt...

D. Pantheon. I.e. 27-ben építtette Agrippa. Itt található Raffaello sírja is (Angyalok és démonok:)

E. Piazza Navona. A középkorban ezen a téren lovasjátékokat tartottak. Ma 3 szökőkút áll rajta, a leghíresebb a Fontana dei Fiumi (ebbe a szökőkútba dobták az Angyalok és démonokban a 4 prefektus egyikét), magyarul a négy folyó kútja (Rio de la Plata, Duna, Gangesz és Nílus). A tér központi épülete a Szent Ágnes-templom. A legenda szerint a 13 éves Ágnest meztelenre vetkőztetve állították a járókelők elé, mert megtagadta a pogány istenek imádását. Csoda folytán azonban dús aranyhaja teljesen eltakarta a testét. A kínzást elrendelő praetor fia beleszeretett, börtönében erőszakot akart elkövetni rajta, de amikor megérintette a lányt, holtan esett össze. A lány azonban életre keltette. Ebbe a templomba nem mentünk be, de állítólag már túlzott a díszítése... Ja, és ezen a téren egy dobozos kóla 7 euróba kerül...

F. Largo di Torre Argentina.

G. Campo de Fiori. A reneszánsz Róma pletykafóruma, idegenforgalmi központja, kurtizánok vadászterülete, látványos kivégzések színtere volt. A tér közepén áll Giordano Bruno sötét bronzszobra (itt égették el 1600-ban). Szerintem olyan, mint Darth Vader:)

H. La Taverna del Ghetto. Ebbe a részbe mégsem mentünk be. Már Krisztus születése előtt éltek Rómában zsidó kereskedők. IV. Pál pápa 1555-ben elrendelte a zsidók áttelepítését a gettóba. Minden nap napfelkeltétől napnyugtáig a gettó kapui be voltak zárva. A gettót csak 1848-ban nyittatta meg IX. Pius pápa, de teljes állampolgári jogokat a zsidók csak 1870-ben kaptak. A képek internetről vannak.

I. Chiesa del Gesú. Sajnos itt nem lehetett fényképezni, megérte volna, mert egyszerűen gyönyörű. Márvány, gazdagon aranyozott díszek... Itt található Loyolai Szent Ignác sírja, aki a betegágyán olvasott vallásos könyvek hatására felosztotta vagyonát, zarándokútra kelt, több egyetemen képezte magát. 1534-ben a hit védelmére megalapította a Jézus Társaság rendjét, mely feltétlen engedelmességet fogadott a pápának. (csak az első kép a miénk, a többi internetről)

J. Santa Maria Sopra Minerva. Róma egyetlen gótikus temploma. Lefordítva azt jelenti: "A Minerva fölötti Mária", ugyanis előtte a helyén a háború és bölcsesség istennőjének, Minervának épített templom állt (Pompeius állíttatta).

+ Piazza Colonna, Colonna Antonina. Marcus Aurelius diadaloszlopának domborművei a császár győzelmeit örökítik meg, és annak minden fontos monumentumát. A közel 30 méteres szobor tetejére 1589-ben Szent Pál szobrát építették, így az oszlop 42 méter magas lett.


+ hangulatok:


4 comments:

Kati povedal(a)...

Tetszenek a képeid,
ahogy ti láttátok Rómát!

Judit povedal(a)...

Szuper képek! :)

Laucica povedal(a)...

Hű, mennyi ember!!! Gyönyörű képek, érdekes beszámoló:)

Christine povedal(a)...

És még mindig nincs vége a beszámolóknak:D
Hát ember az rengeteg volt, némelyik helynek alig jutottunk a közelébe, annyian voltak.

 
christine blogja Blog Design by Ipietoon