Róma 2010.8.4.

A. Basilica di San Paolo fuori le Mura. A fuori le Mura azt jelenti, a város falain kívül. Régebben akkora jelentősége volt ennek a bazilikának, hogy egyenesen össze volt kötve a Vatikánnal. Mivel a régi bazilika az összes műkincsével együtt elpusztult, egy teljesen új bazilikát építettek a helyébe, és arra törekedtek, hogy az minél ragyogóbb, pompásabb legyen. A boltozaton megszakítás nélkül az eddigi 265 pápa képmása fut végig, Benedek pápa a 265. Már csak 13 üres hely van a pápák számára.

B. Santa Scala. A hagyomány szerint az a márványlépcső, melyen Krisztust Pilátus elé vezették. A lépcső 28 fokát faburkolat borítja, a kristállyal fedett lyukak a padlón Krisztus vércseppjeinek helyét jelképezik. A hívők csak térden haladhatnak a lépcsőn, minden lépcsőfokon megállnak és bűnbocsánatért imádkoznak. (fent azok a fehér kendősök kék körrel a kedvenc németeim)

C. Basilica Lateranense. A reneszánsz korig a kereszténység főtemploma volt, még ma is a római püspök székesegyháza.

D. Clemente Basilica. Itt valamiért nem voltunk. Vagy nem emlékszem rá:) De képek sincsenek róla.

E. Basilica di San Pietro in Vincoli. Ez még nem a vatikáni Szent Péter-bazilika... Itt található Michalengalo Mózes-szobra is.

F. Santa Maria Maggiore. A hagyomány szerint építtetése helyét maga a Szűzanya határozta meg: egy gyermektelen, dúsgazdag házaspár templomot akart építtetni. Mária megjelent álmukban és kérte, hogy oda építsék, ahová a forró augusztusi éjszaka után másnap reggel hó esik. Ugyanezt az álmot látta Liberius pápa is. A hó az Esquilinus hegyére hullott, s a templom felépült. Minden évben augusztus 5-én (a névnapomon:) ünnepséget tartanak, "havat" is szórnak, csak a havat rózsaszirmokkal helyettesítik. Sajnos sikerült éppen augusztus 4-én ott járnunk, másnap Rómán kívül voltunk, úgyhogy az ünnepségre nem jutottunk el.

G-J. Piazza Venezia, Foro Traiano, Piazza Campidoglio, Foro Romano. Az antik Róma központja. Most már csak romok találhatók itt, de érdekes belegondolni, találgatni, hogy egyes romoknak régen mi volt a céljuk, küldetésük. A város alapításakor a római dombokra költözött a lakosság, mert a lakott területek közötti tér eléggé mocsaras volt. Később a mocsarakat lecsapolták, és ide költöztették az állami élet legfontosabb intézményeit. Hossza kb. 220, szélessége 35-50 méter, kis mérete ellenére mégis rengeteg épület és műemlék állt itt.

+ Monumento Vittorio Emanuelle II. A fórum bejárata előtt található. Csodálatos fehér márvány épület. Itt található a haza oltára.

K. Colosseo. A legjobban a római út során a kolosszeumra vártam... Van egy szállóige, miszerint "Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is" (Venerabilis), és valóban az örökkévalóság hangulata áradt számomra az épületből. A Colosseum majd 1900 éves már. Az amfiteátrum 50-70ezer ember befogadására volt képes. Alulról felfelé a státuszuk szerint ültek a nézők, a legalsó sorokban a leggazdagabbak, legbefolyásosabbak, a felső sorokban a szolgák és a nők. Az arénában gladiátori viadalokat, állatküzdelmeket és látványos színielőadásokat tartottak. A padló alatt bonyolult építmény húzódik, ide rejtették a trükk-gépeket, és az állatokat is. Még a kereszténység elismerése után is tartottak itt viadalokat, az utolsó halott egy szerzetes volt, akit a felbőszült nép vert agyon amiatt, mert a barbár szórakozásuk ellen prédikált. Ekkor tiltotta be Honorius császár a véres viadalokat (404-ben). És egy kép arról, hogy igenis, ott voltunk:D

5 comments:

Soleil povedal(a)...

Nagyon szuper kis beszámolót írtál az utazásotokról, kedvet csinálsz vele Rómához! S nagyon jók a képek!

Christine povedal(a)...

Köszönöm! Akkor holnap még folytatom:))

Kati povedal(a)...

Elképesztő, mennyi látnivaló van itt.
Te pedig jó kalauz vagy.

Christine povedal(a)...

És még csak a felét sem láttuk a római látnivalóknak... Hazatérve elgondolkodtam azon, vajon miért jönnek turisták Pozsonyban, mit tudnak nálunk megnézni?:)

Kati povedal(a)...

A "szép" is többféle!
Róma is szép, Pozsony is az :)

 
christine blogja Blog Design by Ipietoon